Langer+drijfmest+uitrijden+op+gras%2D+en+bouwland
Nieuws

Langer drijfmest uitrijden op gras- en bouwland

De uitrijperiode voor dierlijke mest wordt verlengd, heeft minister Schouten vandaag bekendgemaakt.

Voor grasland geldt dit jaar een uitrijperiode tot en met 15 september op zand- en lössgrond en 30 september op klei- en veengrond. De verlenging is groter voor klei- en veengronden omdat de bodem van grasland gelegen op klei- en veengrond meer tijd nodig heeft om voldoende geschikt te zijn om mest uit te rijden en het grasgewas goed nutriënten daaruit kan opnemen. Op bouwland wordt het toegestaan om tot en met 15 september dierlijke mest uit te rijden op alle grondsoorten.

Om te voorkomen dat een vanggewas, dat aansluitend na de teelt van de mais moet worden geteeld, door te droge grond niet kiemt of tot ontwikkeling komt, heeft Schouten een algemeen uitstel van de inzaaiverplichting tot en met uiterlijk 17 september gegeven. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat in de tussentijd voldoende regen is gevallen, zodat inzaai van een vanggewas mogelijk is. Een dergelijk vanggewas kan niet worden gezien als een groenbemester waarop bemesting mogelijk is. Bemesting is dus niet toegestaan.

Ook heeft de minister een derogatieverzoek ingediend voor de vergroeningseisen met betrekking tot vanggewassen. Het verzoek tot vrijstelling houdt in dat boeren, die een vergroeningsverplichting hebben in het kader van het GLB, voor 2018 vrijgesteld worden van de verplichting tot het inzaaien van vanggewassen als invulling van de 5 procent ecologisch aandachtsgebied (EA). Op 30 augustus vindt hierover overleg plaats binnen de Europese Commissie.

Omdat boeren niet zolang kunnen wachten om op tijd en onder de juiste veldomstandigheden te kunnen inzaaien, heeft Schouten met Eurocommissaris Hogan besproken dat boeren in de tussenliggende periode een beroep kunnen doen op overmacht, gegeven de uitzonderlijke klimatologische situatie waardoor boeren in veel gevallen niet aan de vergroeningsverplichtingen van het GLB kunnen voldoen. Het beroep op overmacht betekent voor de ondernemer dat de toeslagen in het kader van het GLB, inclusief vergroeningspremie, onder bepaalde voorwaarden betaald zullen worden ondanks het feit dat niet aan alle vergroeningsvoorwaarden kan worden voldaan.

Meer hierover is te lezen op op de site van het ministerie van Landbouw


Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    23° / 12°
    30 %
  • Woensdag
    19° / 15°
    90 %
  • Donderdag
    20° / 13°
    50 %
Meer weer