Fosfaatreductieplan+rust+op+drie+pijlers
Nieuws

Fosfaatreductieplan rust op drie pijlers

De melkveehouderijsector, zuivelindustrie en het ministerie van Economische Zaken hebben een akkoord bereikt over vermindering van de fosfaatproductie.

Het pakket van maatregelen bestaat uit een fosfaatreductieplan, een veevoerovereenkomst en een regeling voor bedrijfsbeëindigers, zo meldt de NZO namens de zuivelindustrie. Het totale pakket is gericht op een reductie van de fosfaatproductie met circa 8,2 miljoen kg.

Hiervan realiseren de gezamenlijke zuivelbedrijven 4 miljoen kg door middel van een fosfaatreductieplan, dat ongeacht het moment van inwerkingtreding voor heel 2017 zal gelden. De veevoerovereenkomst levert naar verwachting 1,7 miljoen kg fosfaatreductie op, de regeling voor bedrijfsbeëindigers 2,5 miljoen kilogram.

De NZO stelt uitvoering van het fosfaatreductieplan afhankelijk van een algemeen verbindend verklaring (avv), waardoor het plan voor alle zuivelondernemingen en alle melkveehouders in Nederland zal gelden. Het Ministerie van Economische Zaken is bereid deze avv vast te stellen.

Ook stelt de NZO de invoering van fosfaatrechten per 1 januari 2018 als voorwaarde. De zuivelondernemingen doen daarom een dringend beroep op de Tweede Kamer om het door staatssecretaris Van Dam ingediende wetsvoorstel voor fosfaatrechten zo spoedig mogelijk te behandelen zodat daarna de derogatie voor Nederlands in Brussel veiliggesteld kan worden.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    24° / 12°
    30 %
  • Woensdag
    19° / 15°
    90 %
  • Donderdag
    20° / 13°
    50 %
Meer weer