Fosfaatplafond+ruim+overschreden
Nieuws

Fosfaatplafond ruim overschreden

De fosfaatproductie in dierlijke mest is in 2015 gestegen tot 180,1 miljoen kg, meldt het CBS. Dit is ruim 8 miljoen kilo meer dan in 2014.

De fosfaatproductie komt hiermee ruim boven het door de Europese Unie vastgestelde fosfaatplafond van 172,9 miljoen kilogram.

De fosfaatproductie en de overschrijding van het fosfaatplafond zijn hoger dan volgens de voorlopige berekeningen van begin dit jaar. De stijging is voor een groot deel terug te voeren op de groei van de melkveehouderij. In 2014 bedroeg de fosfaatproductie in de melkveehouderij 85,6 miljoen kilogram. In 2015 is de fosfaatproductie gestegen tot 92,7 miljoen kilogram, een stijging van 7,1 miljoen kilogram.

De afschaffing van het melkquotum is hierop van invloed. Volgens de Landbouwtelling waren er op 1 april 2015 vijftigduizend melkkoeien meer dan het jaar daarvoor. Ook de melkproductie lag 6,8 procent hoger dan in 2014. Daarnaast is ook het hoge fosforgehalte van de grasoogst van 2014 van invloed op de fosfaatproductie van vorig jaar. Het grootste deel van de grasoogst uit dat jaar is namelijk in 2015 gebruikt.

Ook de varkens- en pluimveehouderij produceerden in 2015 meer fosfaat dan in 2015 (beide ruim 3 procent).

Het fosfaatplafond van 172,9 miljoen kilogram is de maximale fosfaatproductie die in Nederland is toegestaan en gelijk aan de fosfaatproductie van de Nederlandse veestapel in 2002. Nederland mag van de Europese Commissie meer dierlijke mest toepassen (derogatie) dan de norm van de Nitraatrichtlijn, mits het fosfaatplafond niet wordt overschreden. Dat is nu dus niet het geval.

Volgens Kees Romijn, voorzitter van de vakgroep LTO melkveehouderij, laten de definitieve fosfaatcijfers over 2015 andermaal zien dat een systeem van fosfaatrechten absoluut nodig is om de sector te laten opereren binnen de gestelde milieurandvoorwaarden. Staatssecretaris Van Dam beraadt zich over het nemen van maatregelen om de fosfaatproductie in de veehouderij te beteugelen.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    23° / 12°
    30 %
  • Woensdag
    19° / 15°
    90 %
  • Donderdag
    20° / 13°
    50 %
Meer weer