Stro

\n\n

\n \n \n

 

\n

\n Kosten mestafzet nemen af en bouw van stal is\n goedkoop

\n

\n Gelukkig gevoel door ravottende kalveren in\n stro

\n

\n

 

\n

\n Het houden van rosékalveren op stro is voor\n Foeke de Jong vooral een gevoelskwestie. Maar ook de goedkopere\n bouw en mestafzet spelen een rol. De komst van een stroblazer\n zorgde voor verlichting van het extra werk en een flexibeler\n gebruik van verschillende soorten stro.

\n

\n

 

\n

\n Ruim 1200 plaatsen voor rosékalveren heeft\n Foeke de Jong in Oudemirdum. Bijna alle kalveren lopen in het\n stro. Dat is een bewuste keus, die voor een belangrijk deel met\n gevoel te maken heeft. ?Wanneer je net hebt gestrooid, dan zie\n je de kalveren zo lekker ravotten in het stro. Dat is een\n prachtig gevoel.?? Dat het werken met stro extra arbeid vraagt,\n neemt De Jong op de koop toe. Bovendien investeerde hij begin\n dit jaar in een stroblazer, waardoor het dagelijkse strooien\n van vers stro een stuk lichter werd en minder tijd kost.\n

\n

\n De keus voor stro heeft ook te maken met zijn\n lage-kosten-filosofie. De net gerealiseerde nieuwe stal met 240\n plekken was, wanneer voorzien van een put, al snel ?100.000,-\n duurder geweest. ?Bij vijf procent rente is dat ?5000,- per\n jaar. Daar kan ik heel wat stro voor strooien.?? Dat De Jong\n investeerde in een stroblazer was ook het gevolg van een\n simpele rekensom. De bouw van twee strozolders in de nieuwe\n stal kostte net zo veel als de stroblazer (circa ? 8000). Toen\n was de keus snel gemaakt.

\n

\n

 

\n

\n Besparing op stro

\n

\n De stroblazer is gemonteerd voorop een\n Lengerich voermengwagen. In twee werkgangen kan De Jong zo met\n dezelfde machine zowel voeren als stro strooien. Het strooien\n vergt nu dagelijks een half uur voor drie stallen. Tot begin\n dit jaar was hij met het handmatig strooien vanaf de strozolder\n net zo veel tijd kwijt, maar dan voor twee stallen. Bovendien\n kwam daar nog een uur per week bij voor het bevoorraden van de\n zolder.\n

\n Gemiddeld krijgen de kalveren per dag 1,5 kilo\n stro. bij droog weer of bij jongere kalveren is het wat minder.\n Uitgangspunt is een droog strobed. De Jong kijkt daarbij niet\n op het laatste pak stro. Sinds de komst van de stroblazer nam\n de hoeveelheid stro met 30-40 procent af. De mengwagen slaat de\n pakken stro namelijk goed stuk en zorgt voor een fijnere\n verdeling. Bijkomend voor deel hiervan is dat het ook minder\n stuift.\n

\n Op een leeftijd van 5 tot 6 maanden schuift De\n Jong de kalveren van de strostallen door naar de voormalige\n ligboxenstal met roostervloer. De kalverhouder heeft nooit\n overwogen de ligboxenstal te verbouwen tot strostal. ?Dat kost\n wel geld, maar het levert niets extra?s op.?? Het voordeel van\n het afmesten op de roostervloer is dat de dieren een iets\n hogere vetbedekking hebben. Bij volledig afmesten op stro\n krijgen de dieren toch via het stro meer structuur binnen,\n waardoor de vetbedekking onder druk staat.??

\n

\n

 

\n

\n Mengen van stro

\n

\n Een ander groot voordeel van de automatisering\n is de mogelijkheid verschillende soorten stro te mengen. De\n Jongs voorkeur ligt bij tarwestro omdat het veel vocht kan\n opnemen. ?Koolzaadstro is eigenlijk nog beter, maar dat\n composteert heel snel, waardoor de kalveren snel wegzakken. Als\n de prijs gunstig is gebruiken we het wel, maar dan mengen we\n het half om half met tarwestro.?? Ook mengt De Jong wel\n gerstestro of natuurhooi bij, wanneer hij het voor een zacht\n prijsje kan krijgen.

\n

\n De Jong haalt het stro meestal zelf uit de\n Flevopolder en koopt het ver voor het seizoen in. ?Dat scheelt\n tientallen procenten in de prijs. Bovendien weet de leverancier\n dat ik niet snel zeur. Een paar ton iets mindere kwaliteit kan\n hij ook bij mij kwijt.?? Bij familie heeft De Jong de\n beschikking over goedkope opslag voor zeker 200 ton stro.\n

\n

\n Ondanks de automatisering denkt De Jong dat\n het gebruik van stro gemiddeld dagelijks een uur extra arbeid\n kost. Na het strooien moet hij altijd even door de stallen om\n het stro uit de drinkbakken te halen. Bovendien heeft hij\n iedere week een middag werk met schoonmaken van de dichte vloer\n in de potsstal. De Jong heeft een vaste medewerker voor 12 uur\n per week. Dat is handig omdat hij ook veel landwerk op de\n zestig hectare maïs en ruim dertig hectare grasland zelf\n uitvoert. Bovendien heeft hij nog een bijbaantje als\n uitvaartverzorger. ?Nu is er iemand die zo het werk over kan\n nemen.??

\n

\n

 

\n

\n Goedkope mestafzet

\n

\n De stromest uit de stallen is populair bij\n bollenboeren. Dit voorjaar kon hij het voor niets kwijt. Vorig\n jaar betaalde hij ?4 tot ?4,5 per ton. ?Ik kijk van jaar tot\n jaar hoe ik de mest afzet. Ik gebruik de stromest ook graag\n onder de maïs.?? De Jong denkt dat de besparing van de\n mestafzetkosten mooi opwegen tegen de kosten van het\n stro.

\n

\n De rosékalverhouder betwijfelt of het stro\n invloed heeft op de gezondheid van de kalveren. Zijn uitval\n ligt op 2,5%. ?Ik vind dat veel, maar van anderen hoor ik dat\n ze hun handen daarbij dichtknijpen.?? Volgens De Jong kun je\n lang en breed over uitval spreken, maar het hangt maar van twee\n zaken af: het weer en de eigen aanwezigheid. ?Bij vochtig weer\n nemen longproblemen toe. Wanneer ik veel weg ben als bode kost\n dat ook wel eens een extra kalf. Maar dat is dan ook een\n rekensom wat het meeste oplevert.?? Het belangrijkste is\n volgens De Jong dat het stro droog is.

\n

\n

\n

 

\n Andere ervaringen met stro

\n

\n Nico van den Brink uit Ambt Delden importeert\n kalveren van 120 kilo uit Tsjechië. Hij vangt ze op in het\n stro, omdat de dieren dat gewend zijn. ?Dan is de overgang niet\n zo groot. Voor de kalveren is dat beter. Na twee maanden plaats\n ik ze over op roosters. Ik heb de kalveren ook wel helemaal op\n stro afgemest. Dat beviel op zich ook wel. Het liep een\n tikkeltje beter, maar al met al ontloopt het elkaar niet zo\n veel. Het gebruik van stro kost wel meer arbeid. Het verdelen\n van stro valt nog wel mee, dat ligt op zolder. Wel moet je\n ieder week uitmesten.??

\n

\n Hans Luijerink uit Overdinkel heeft 500\n plekken op stro. De rest van de rosé?s houdt hij deels op hout\n en deels op beton. ?De kalveren beginnen op hout, daarna schuif\n ik ze door naar stro en ze eindigen op betonroosters. Helemaal\n afmesten op stro bevalt mij niet. Dat scheelt tot een half punt\n in het vet. Dat is te veel. Vaarzen en Ierse kalveren doen het\n wel goed op stro. Ik heb verder mijn twijfels bij de gezondheid\n op het stro. De dieren zijn bovendien minder schoon en de\n ammoniakuitstoot is ook groter. Het voordeel van gratis afzet\n van de vaste mest is ook nog eens verdwenen. Het is voor mij\n duidelijk. Als ik alle stallen opnieuw ging bouwen, dan zonder\n stro.??

\n

\n

 

\n

\n \n\n

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    20° / 9°
    0 %
  • Vrijdag
    18° / 6°
    0 %
  • Zaterdag
    20° / 7°
    0 %
Meer weer