161%2E000+euro+subsidie+voor+onderzoek+ammoniakemissie
Nieuws

161.000 euro subsidie voor onderzoek ammoniakemissie

De provincie Noord-Brabant stelt 161.000 euro beschikbaar voor onderzoek naar emissiearme stalsystemen in de kalverhouderij.

De subsidie wordt beschikbaar gesteld aan enkele kalverhouders en partners uit het bedrijfsleven, waaronder Denkavit en Pali Group. Het onderzoek staat onder leiding van Gert-Jan Monteny van Monteny Milieu Advies. Er worden verschillende stalconcepten onderzocht waarbij gestart wordt op een kalverbedrijf met twaalf identieke afdelingen.

Elke vier uur wordt op hetzelfde moment de emissie uit alle afdelingen gemeten. De metingen vinden plaats vanaf het moment dat de stal vol staat tot aan het moment dat de eerste kalveren afgeleverd worden. De metingen zijn daarmee betrouwbaar en geven snel een resultaat.

Daarnaast subsidieert de provincie Noord-Brabant, veehouderijbreed, veehouders die als eerste nieuwe emissiesystemen gaan toepassen. De eerste vijf boeren die een vergunning voor een dergelijk systeem in Brabant aanvragen, krijgen een subsidie van maximaal 25.000 euro. Voorwaarde is dat het stalsysteem in de Regeling ammoniak en veehouderij (Rav) staat met een voorlopige emissiefactor en voldoet aan de Verordening natuurbescherming.

Speciaal voor jonge veehouders tot 40 jaar heeft de provincie ruimere subsidiemogelijkheden gecreëerd. De reden voor deze uitzonderingspositie is dat jonge boeren vanwege bedrijfsovername al met hoge financieringslasten zitten. In totaal heeft de provincie € 2 miljoen gereserveerd voor de subsidies aan boeren die als eersten nieuwe systemen toepassen. Hiervan is € 750.000 expliciet gereserveerd voor jongere boeren.

De subsidies zijn een onderdeel van de versnelling van de transitie in de veehouderij die de provincie nastreeft. De provincie wil dat de veehouderij versneld verduurzaamt en minder stoffen uitstoot die schadelijk zijn voor het milieu en de leefomgeving. Stalsystemen die de emissies bij de bron aanpakken hebben de voorkeur boven luchtwassers omdat daarmee het klimaat in de stal zelf ook verbetert. Dit is gunstig voor de dieren, de boer en de buren.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer