Rabobank%3A+%26lsquo%3Bkalversector+moet+keten+omdraaien%26rsquo%3B
Nieuws

Rabobank: ‘kalversector moet keten omdraaien’

De productieketen van bulkvlees staat onder druk. Daarom moet de kalversector de keten omdraaien, zegt Ruud Huirne, directeur Food & Agri Rabobank Nederland, tijdens het seminar Kalverhouderij van de Rabobank dat dinsdag 3 oktober werd gehouden.

De vleessector is volgens Huirne gewend om ‘te verkopen wat we hebben’. Meer dan voorheen moet dit veranderen in ‘we hebben wat we goed kunnen verkopen’. Om dit te bewerkstelligen moet de keten omgedraaid worden. Niet meer redeneren van kalverhouder via slachterij naar consument maar de omgekeerde richting. “De kalversector moet haar waardepositie opnieuw bepalen.”

Huirne constateert dat de voedselproductie onder het vergrootglas ligt en dat er minder vlees gegeten wordt in Europa. Ook worden consumenten kritischer op herkomst en milieu-impact van het vlees, wat vlees toevoegt aan de gezondheid en het gemak waarmee het te breiden is. Om hierop in te spelen moet de kalfsvleessector volgens hem nog nadrukkelijker aan de slag met milieuvraagstukken, dierenwelzijn en gezondheid, zoals antibioticareductie.

Kalverhouders kunnen volgens hem nog stappen zetten in de borging van de kwaliteit en het zelf promoten van de sector, waaronder het organiseren van open dagen.

Over de financiering van de agrarische sector is de directeur Food & Agri positief. Voor een goed plan stelt de bank graag geld beschikbaar. "We vragen ons niet af 'kunnen we door de achterdeur uit de sector. Absoluut niet." Hij raadt ondernemers wel aan om zodanige financiële buffers aan te leggen dat ze twee slechte jaren kunnen overbruggen.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer