Melkveehouders+bijgepraat+tijdens+bezoek+verzamelcentrum
Nieuws

Melkveehouders bijgepraat tijdens bezoek verzamelcentrum

Tachtig Brabantse melkveehouders zijn vorige week dinsdag en afgelopen dinsdag bijgepraat over het Programmakalf van Denkavit.

Beide bijeenkomsten vonden plaats op het verzamelcentrum van Veehandel van den Boogaart in Veghel. Voor Programmakalf werkt Denkavit in Zuid-Nederland samen met de collecterende handelaren en de Pali Group. Bert Eggens van Denkavit benadrukte het gezamenlijke belang van een goede opfok voor zowel de kalverhouder als de melkveehouder.

Het doel van Programmakalf voor de kalversector is helder: via advies en uitwisseling van gegevens een nog betere kwaliteit van het jonge kalf nastreven. Een gezond en robuust kalf blijft gezond, groeit goed en heeft weinig antibiotica nodig. De melkveehouder heeft als voordeel dat een goed (stier)kalf beter betaald wordt en dat een betere opfok ook positief uitpakt voor de vaarsjes die hierdoor op het melkveebedrijf eerder afkalven en dus vroeger aan de melk komen.

Ondanks enkele kritische opmerkingen van melkveehouders over de kalverhouderij, met name over de prijs van de jonge kalveren en de importen, waren de aanwezige melkveehouders er van overtuigd dat ze hun goede imago moeten koesteren. Wel willen ze nadrukkelijk inzicht in de resultaten van hun kalveren zodat ze met deze informatie hun opfok kunnen optimaliseren.

Hoe deze informatie goed ontsloten moet worden, is nog de vraag. Het vergelijken van de prestaties van kalveren die bij verschillende kalverhouders hebben gestaan, geeft waarschijnlijk geen goed beeld. Het onderling vergelijken van kalveren die op hetzelfde bedrijf hebben gestaan wel. Binnenkort zullen Denkavit (houderij) en de Pali Group (slachterij) de eerste resultaten delen met de deelnemende melkveehouders.

Tijdens het bezoek aan het verzamelcentrum konden melkveehouders ter plekke de aanvoer, selectie en classificering van de kalveren ervaren. Het schatten van de gewichten van de jonge kalveren, viel niet mee. Vooral de Belgische blauwe kalveren bleken doorlopend zwaarder dan menigeen dacht.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    19° / 15°
    60 %
  • Donderdag
    20° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    20° / 11°
    60 %
Meer weer