FrieslandCampina+neemt+kalverkwaliteit+mee+in+leveringsvoorwaarden
Nieuws

FrieslandCampina neemt kalverkwaliteit mee in leveringsvoorwaarden

Met het instrument KalfOK wil FrieslandCampina de kwaliteit van de kalveren op de melkveebedrijven naar een hoger niveau brengen.

Het grootste zuivelbedrijf van Nederland heeft verschillende nieuwe aspecten meegenomen in de leveringsvoorwaarden. Eén hiervan is het kwaliteitsinstrument KalfOK. In geval van kalversterfte boven de 20 procent (actiewaarde) moet de melkveehouder een plan van aanpak opstellen en opvolgen.

De eerste drie kwartalen van 2018 kan nog geen gebruik worden gemaakt van een rollend jaargemiddelde, daarna geldt voor het maken van een plan van aanpak een actiewaarde per kwartaal. De data die worden gebruikt om de KalfOK-score te berekenen, zijn gebaseerd op gegevens van I&R, Rendac, MediRund en bedrijfsgezondheidsstatussen. Melkveehouders die goed scoren op de KalfOK-score, worden na afloop van het kalenderjaar hiervoor beloond.

In de nieuwe voorwaarden is ook opgenomen dat een FrieslandCampina-lid zich vóór 1 april 2018 heeft aangemeld voor een erkend IBR en BVD-bestrijdingsprogramma. Vanaf 1 juli 2018 moet het melkveebedrijf minimaal kunnen aantonen dat de aanpak is gestart of dat het bedrijf vrij is van deze ziekten.

Tevens staat dit jaar in de voorwaarden beschreven dat alle mannelijke kalveren tot en met een leeftijd van 35 dagen, bestemd voor de kalverhouderij, worden afgevoerd via een erkende kalverhandelaar die is vermeld op de witte lijst van NZO. Die lijst komt overeen met de lijst van Vee&Logistiek Nederland waar handelaren zich kunnen laten registreren als erkende kalverhandelaar. De eis van FrieslandCampina sluit daarmee aan bij het Kalfvolgsysteem.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer