Bedrijfstoeslag+mag+naar+contractgever
Nieuws

Bedrijfstoeslag mag naar contractgever

Integraties en handelaren staan in hun recht wanneer ze in hun contracten opnemen dat kalverhouders hun bedrijfstoeslag moeten overmaken aan de contractgever.

Dat blijkt uit de uitspraak van het Europese Hof van Justitie. De zaak was aangespannen door een Brabantse kalverhouder bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.

Vóór 2006 ontving de kalverhouder slachtpremies. Op grond van het toen geldende contract droeg hij die over aan de integratie, die dat verrekende met de contractvergoeding.

In 2008 had de kalverhouder met zijn integratie een nieuw contract gesloten voor zes rondes. De kalverhouder kreeg hiervoor een vastgestelde vergoeding. Verder was afgesproken dat alle te verwachten inkomsten en vergoedingen in hun geheel toekomen aan de integratie. Hiertoe behoorde ook de slachtpremie en later (vanaf 2010) de ontkoppelde bedrijfstoeslag.

De kalverhouder meent dat de bedrijfstoeslag hem toekomt en niet iemand anders. De bedrijfstoeslag is – anders dan de slachtpremie – niet gerelateerd aan een geslacht kalf, maar aan de bedrijfsvoering in het algemeen, zo stelt hij.

Tijdens een tussenarrest in april 2016 had het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden uitleg gevraagd aan het Europese Hof van Justitie. Het Hof oordeelde eind 2017 dat de afspraken wel toelaatbaar zijn omdat het doorbetalen van de bedrijfstoeslag onderdeel uitmaakt van afspraken over en weer tot betaling.

Momenteel buigt het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden zich over de einduitspraak. Wanneer die komt, is nog niet bekend. Het is echter niet waarschijnlijk dat het gerechtshof tot een ander oordeel komt dan het Europese Hof van Justitie.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer