Heel+Frankrijk+beperkingsgebied%2C+bestrijding+blauwtong+gestaakt
Nieuws

Heel Frankrijk beperkingsgebied, bestrijding blauwtong gestaakt

De Franse autoriteiten hebben besloten om het beperkingsgebied voor blauwtong serotypes 4 en 8 vanaf 1 januari 2018 uit te breiden naar heel Frankrijk. De bestrijding van het virus wordt gestaakt.

Naar aanleiding van recente uitbraken zouden meer dan twee keer zoveel departementen in het beperkingsgebied moeten worden opgenomen dan nu. Volgens het Belgische voedselagentschap FAVV laat Frankrijk zijn oorspronkelijke doelstelling vallen om het serotype 4 uit te roeien. Er is niet voldoende vaccin ter beschikking om alle herkauwers van dit nieuwe beperkingsgebied te vaccineren als de activiteit van knutten (kleine muggen) komende lente weer toeneemt. Binnen Frankrijk is er hierdoor geen beperking meer voor het verplaatsen van herkauwers. Ondernemers mogen zelf beslissen of ze vaccineren.

Om die reden heeft ook de Nederlandse NVWA het protocol voor vervoer van herkauwers aangepast. Indien vrachtwagens door een beperkingsgebied van blauwtong rijden naar een blauwtong-vrij gebied of naar een beperkingsgebied met een ander blauwtong serotype, dan moet het vervoermiddel en/of dieren met insecticiden behandeld worden. Dit geldt niet in de winterperiode als er een knuttenvrije periode is afgekondigd.

Een verblijf van meer dan 24 uur op een controlepost in Frankrijk kan alleen als de NVWA de garantie heeft dat de controle post vrij is van knutten die het virus kunnen overbrengen. Bij verblijf van 24 uur of korter op deze post moet het vervoermiddel behandeld worden met een insecticide conform vastgestelde instructies.

In België is er nog geen enkel beperkingsgebied vastgesteld. De FAVV blijft aanbevelen om dieren in België te vaccineren tegen blauwtong serotype 8 en de grootste voorzichtigheid in acht te nemen voor het vervoer van vee afkomstig uit Frankrijk. In geval van invoer van herkauwers in België afkomstig uit Frankrijk is de belangrijkste voorwaarde dat die dieren gevaccineerd zijn tegen de serotypes 4 en 8.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer