Renure%3A+100+kilo+stikstof+extra+per+hectare
Nieuws

Renure: 100 kilo stikstof extra per hectare

Veehouders mogen 100 kilo stikstof uit bewerkte dierlijke mest extra per hectare uitrijden, bovenop de huidige gebruiksnorm van 170 kilo. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde voorstel van de Europese Commissie aangaande de toepassing van renure-meststoffen. Er gelden wel enkele strikte voorwaarden voor deze kunstmestvervangers.

Het uitrijden moet gebeuren met specifieke emissievriendelijke technieken. Ook mag het aantal dieren per provincie en de hoeveelheid geproduceerde mest niet toenemen. Het consultatievoorstel dat de commissie vandaag gedaan heeft, moet nog wel het gehele wetgevende proces door in Brussel. Eerst volgt er een inspraakronde tot half mei. Daarna buigt de Nitraatcommissie zich over het voorstel. De verwachting is dat veehouders per 1 januari 2025 aan de slag kunnen met de kunstmestvervangers.

Voorbereidingen
Het ministerie van LNV kan al wel beginnen met het treffen van voorbereidingen voor de Nederlandse wetgeving. LNV-minister Piet Adema laat weten de snelheid waarmee de Europese Commissie het consultatievoorstel heeft geformuleerd te waarderen. Hij vindt het voorstel er positief uitzien, maar zegt het nog wel verder inhoudelijk te moeten bestuderen.

Kroon op werk
VVD-Europarlementariër Jan Huitema, initiator van de wet, ziet het voorstel van de Europese Commissie als kroon op zijn werk en als lichtpuntje in de huidige mestcrisis. Vanaf zijn start in het Europees Parlement in 2010 heeft hij zich met dit dit onderwerp beziggehouden. Huitema geeft toe dat niet elke veehouder direct een voordeel zal merken, maar ziet het commissievoorstel als een duidelijke stap in de goede richting. 

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    90 %
  • Zondag
    16° / 9°
    70 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
Meer weer