Frans+van+Dongen+ontvangt+Henny+Swinkels%2Derepenning
Nieuws

Frans van Dongen ontvangt Henny Swinkels-erepenning

Tijdens de algemene ledenvergadering van de COV (Centrale Organisatie van de Vleessector) op 11 april heeft Frans van Dongen de Henny Swinkels-erepenning in ontvangst mogen nemen voor zijn verdiensten voor de Nederlandse vleessector.

Gedurende 35 jaar heeft Van Dongen (66) de belangen behartigt van de Nederlandse Vleessector in Brussel. Vooral op het gebied van kalfsvlees heeft hij veel betekend. Zo is in 2000 mede door zijn inzet de kalverpremie tot stand gekomen. Nadat de BSE-crisis in 1995 was overgewaaid van Engeland naar Europa, stortten de vleesprijzen voor roodvlees in. Door de invoering van de kalverpremie werd de kalverhouderij gestimuleerd en stroomden minder jonge dieren door naar het roodvleessegment.

Openen afzetmarkten
Later heeft Van Dongen zich vooral ingezet voor het openen van afzetmarkten, die na de BSE-crisis hun grenzen gesloten hielden voor kalfsvlees. China en de Verenigde Staten springen daarbij het meest in het oog. Maar ook naar landen in het Midden-Oosten en Aziatische landen (waaronder Japan en Korea) kan nu weer geëxporteerd worden. De laatste jaren hield de geboren Brabander zich vooral bezig met promotie van kalfsvlees, zowel binnen de EU als buiten de EU.
Naast COV-voorzitter Laurens Hoedemaker, richtten ook Henny Swinkels (ambassadeur VanDrie Group), Knud Buhl (EU-lobbyist voor de Deense slachterijen) en Hendrik-Jan Roest (Chief Veterinairy Officer bij LNV) een woord van dank aan Van Dongen, die in augustus met pensioen gaat. Van Dongen was een pionier in de lobby voor de Nederlandse vleesindustrie en heeft door samenwerking met coalitiepartners, overheden en derde landen met een flinke dosis creativiteit en flexibiliteit veel dossiers tot een mooi resultaat gebracht.

Buitengewone betekenis
De Henny Swinkels-erepenning is een initiatief van de COV voor personen die een buitengewone betekenis hebben gehad voor de vleesindustrie. Henny Swinkels was in 2022 de eerste persoon die de naar hem vernoemde penning in ontvangst mocht nemen.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer