Ondanks+interventie+kan+poederprijs+verder+naar+beneden
Nieuws

Ondanks interventie kan poederprijs verder naar beneden

Ondanks dat in de EU de eerste interventieaanvraag is gedaan voor magere melkpoeder, kan de marktprijs nog verder naar beneden gaan.

Dat verwachten marktspecialisten. Er wordt dermate veel zuivel geproduceerd door de Europese melkveehouders waardoor er druk op de markt blijft. Vooral zuivelbedrijven in Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland hebben daar last van. Ze zijn door de hoge producties niet in staat om slimme keuzes te maken welke zuivelproducten er gemaakt worden van de melk. De enige keuze die ze op dit moment hebben is zoveel mogelijk verwerken.

Bijkomend probleem is dat de prijzen op de wereldmarkt zo laag zijn dat het voor Europese bedrijven niet interessant is om hun melkpoeder op die markt aan te bieden. Op de wereldmarkt worden op dit moment voornamelijk de overschotten verhandeld van Oceanië (Australië/Nieuw-Zeeland) en de Verenigde Staten tegen dumpprijzen. Europese zuivelbedrijven moeten hun product op de interne markt zien te slijten. Met de hoge productieniveaus betekent dat maar één ding, namelijk dat de prijzen verder naar beneden gaan.

De neerwaartse spiraal geldt voor zowel melkpoeder als weipoeder. Omdat de zuivelbedrijven maximaal verwerken, wordt er ook veel kaas gemaakt en komt er ook veel weipoeder beschikbaar.

Kijkend naar de komende maanden dan zit er nog geen rem op de productievolumes van veehouders. Niet alleen in Nederland maar ook in andere landen wordt er volop geproduceerd. Het is dan ook de verwachting dat het aantal interventieaanvragen zal uitbreiden. Naast de eerste aanvraag uit Litouwen van vorige week, is ook de verwachting dat bedrijven uit Polen, Duitsland en Nederland binnenkort een aanvraag zullen doen.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer