Onduidelijkheid+troef+na+rechterlijke+uitspraak+fosfaatwet
Nieuws

Onduidelijkheid troef na rechterlijke uitspraak fosfaatwet

Melkveehouders die een kort geding hebben aangespannen tegen onderdelen van het fosfaatreductieplan zijn door de rechter in het gelijk gesteld.

Het gaat om grondgebonden boeren, biologische boeren en boeren die vóór de peildatum van 2 juli 2015 een uitbreidingsinvestering hebben gedaan. De voorzieningenrechter heeft de GVE-regeling - het gewraakte onderdeel van het fosfaatreductieplan waardoor melkveehouders minder dieren mogen houden - voor deze melkveehouders buiten werking gesteld.

De uitkomst van de rechtszaak geldt vooralsnog alleen voor de melkveehouders die de procedure hebben aangespannen. Melkveehouder die ook menen aanspraak te maken op deze uitzonderingspositie kunnen dit schriftelijk kenbaar maken aan de staatssecretaris waardoor ze ook vrijgesteld kunnen worden.

De mogelijke gevolgen van het deels buiten werking stellen van de fosfaatreductieregeling zijn nog niet bekend. "Daarom bestuderen wij, samen met onze juristen en de partners binnen ZuivelNL, op dit moment zorgvuldig de betekenis van de uitspraken. Daarna kunnen er conclusies getrokken worden", zegt LTO-vakgroepvoorzitter Cees Romijn.

Ook het ministerie van Economische Zaken bestudeert de uitspraak en de mogelijke gevolgen voor de huidige regeling. De conclusies zullen waarschijnlijk volgende week bekend zijn.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer