Versleping+gemedicineerd+veevoer+boven+norm%2C+Nevedi+onstemd
Nieuws

Versleping gemedicineerd veevoer boven norm, Nevedi onstemd

Bij de helft van de onderzochte veevoerbedrijven die gemedicineerd voer maken, is de versleping naar het volgende voer boven de norm, stelt de NVWA. De Nevedi is ontstemd over deze berichtgeving.

Volgens de NVWA blijkt uit onderzoek onder 98 geïnspecteerde bedrijven dat de helft een verslepingspercentage naar andere diervoeders toestaat boven het maximum van 2,5 procent. Na aanleiding van dit onderzoek uit 2014 en 2015 is de NVWA handhavend opgetreden en heeft ze herinspecties uitgevoerd. Inmiddels zijn verbeteringen geconstateerd, meldt de NVWA.

De Nevedi is ontstemd over deze berichtgeving. In het bericht van de NVWA wordt namelijk ook gewag gemaakt van kans op resistentievorming als resten antibiotica versleept worden naar andere voeders. Maar antibiotica komt sinds 2012 al niet meer in veevoer voor. Alleen nog coccidiostatica en ontwormingsmiddelen: geneesmiddelen die op attest van de dierenarts worden aangevraagd.

Ook bij de etikettering van diervoeding en het communiceren van medische claims bleek nogal wat mis te zijn, meldt de NVWA. Bij de helft van de onderzochte bedrijven bleken tekortkomingen te zijn bij de etikettering van toevoegingsmiddelen. Ook bleek meer dan de helft verboden medische claims te hanteren.

De Nevedi vraagt zich of in hoeverre de bezwaren uit 2014 en 2015 nog bestaan. Ze gaat in gesprek met de NVWA om een goede analyse te maken van de inspecties, bevindingen en conclusies die de NVWA trekt uit haar eigen onderzoek.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    21° / 12°
    50 %
  • Zondag
    20° / 11°
    60 %
  • Maandag
    20° / 11°
    50 %
Meer weer