Keurmerk+tegen+mestfraude+
Nieuws

Keurmerk tegen mestfraude

Voor boeren, mesttransporteurs en –verwerkers komt er een kwaliteitskeurmerk tegen mestfraude.

Het keurmerk moet duidelijkheid geven wie zich aan de regels houdt en wie niet en geldt voor de hele mestketen. Voor ondernemers zonder keurmerk kan dit betekenen dat het moeilijk wordt een financiering te krijgen of hun product te laten vervoeren. Het plan is tot stand gekomen na overleg tussen LTO Nederland, de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), Rabobank, Cumela en Transport en Logistiek Nederland (TLN).

Reden voor het plan is de ophef die ontstond na publicaties in NRC over grootschalige mestfraude. Minister Schouten riep de sector op om met maatregelen te komen. Schouten vindt het keurmerk een goede eerste stap maar adviseert de sectorvertegenwoordigers om zoveel mogelijk partijen in de keten het kwaliteitskeurmerk te laten ondertekenen. Bovendien moet duidelijk zijn aan welke regels de bedrijven moeten voldoen om het keurmerk te krijgen en hoe er wordt gecontroleerd.

Elke drie maanden moeten de sectorpartijen verslag uitbrengen aan de minister. Daarnaast zal ze aanvullende maatregelen treffen voor extra toezicht en handhaving in de gebieden waar mestfraude vaak voorkomt. Hiervoor zal intensief worden samengewerkt met regionale overheden. Met het Openbaar Ministerie wordt bekeken of er een zogenoemde taskforce opgezet kan worden waarbinnen de controle, aanpak en vervolging van mestfraude geregeld wordt.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    90 %
  • Zondag
    16° / 9°
    70 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
Meer weer