Twee+stallen+tegelijk+voeren+met+%26eacute%3B%26eacute%3Bn+voercomputer
Nieuws

Twee stallen tegelijk voeren met één voercomputer

Met een aangepaste voerkeuken een twee gespiegelde stallen lukt het kalverhouder Jos Delissen met één voercomputer alle 1.600 kalveren in de twee stallen tegelijk te voeren. Het scheelt hem op jaarbasis driehonderd uur werk.

Om de investeringskosten te drukken, wil hij één voerkeuken en één voercomputer waarmee hij de kalveren in twee nieuw gebouwde stallen tegelijk kan voeren. De aanpassingen in de voerkeuken betreffen twee pompen die de melk afvoeren, twee grote mengers voor aanmaken en uitdoseren van de melk en nieuwe software in de voercomputer waardoor er twee voerleidingen bediend kunnen worden. De investeringen bedragen totaal 9.000 euro. Een flink bedrag maar veel goedkoper dan het plaatsen van een tweede voerkeuken.

Het grote voordeel is tijdsbesparing. Elke voerbeurt is hij een half uur eerder klaar. Dat scheelt minimaal driehonderd uur per jaar. Aangezien de kalverhouder uit Oploo (Nbr) ook nog varkens heeft, kan hij de tijdsbesparing goed laten renderen in zijn andere landbouwtak. Dat de kortere voertijd ten koste gaat van de controletijd van de dieren, bestrijdt Delissen. “Ik controleer de dieren vóór het voeren, tijdens het voeren en na het voeren. Dus zieke dieren heb ik altijd in het vizier.” Ook door de twee stallen gespiegeld te bouwen met een brede gang er tussen, kan hij zeer efficient de dieren controleren.

Lees de complete reportage in vakblad De Kalverhouder dat zaterdag 14 april 2018 is verschenen.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer