Geen+adequate+oplossingen+voor+kalveren+zonder+I%26amp%3BR%2Dmoeder
Nieuws

Geen adequate oplossingen voor kalveren zonder I&R-moeder

De I&R-registratie op orde brengen, een ontheffing aanvragen of euthanaseren? Eigenaren van kalveren vragen zich af welke oplossing haalbaar én aanvaardbaar is om foutief geregistreerde dieren van hun bedrijf te mogen afvoeren.

Het aanpassen van de I&R-registratie is de meest voor de hand liggende oplossing, maar hiervoor zijn kalverhouders afhankelijk van de melkveehouders die bij de geboorte de verkeerde melding hebben gedaan. Sommige melkveehouders weigeren mee te werken. Andere melkveehouders kunnen de wijziging niet doorvoeren omdat de moeder van het kalf al is afgevoerd en er dus geen dna-match gemaakt kan worden. Melkveehouders hadden acht weken de tijd om de I&R-registratie aan te passen. Die termijn verloopt na volgende week. Het is niet de verwachting dat alle registraties kloppen voordat de deadline afloopt.

Kalverhouders kunnen ook een ontheffing aanvragen voor het afvoeren van kalveren. Dit kan via de site van de NVWA. De aanvraag wordt beoordeeld door inspecteurs van de NVWA. Na goedkeuring mag het kalf naar het slachthuis maar het vlees mag niet in de humane voedselketen terechtkomen. Europese regels bepalen dat alleen dieren waarvan de herkomst bekend is voor menselijke consumptie in aanmerking komen. Het vlees mag wel als voer dienen voor in dierentuinen. Gezien de beperkte kilo’s die per dag beschikbaar komen, is het vinden van een goed afzetkanaal echter geen haalbare kaart. Het resultaat van de ontheffing is dat het dier na slacht zal worden afgevoerd ter destructie en de eigenaar voor de kosten opdraait.

Een ongewenste maar mogelijke optie is het euthanaseren van kalveren. Kalverhouders zijn hiervan geen voorstander en ook dierenartsen hebben via dierenartsenorganisatie KNMvD laten weten niet op verzoeken in te gaan. Dierenartsen willen geen gezonde dieren vroegtijdig doden vanwege administratieve onvolkomenheden bij melkveehouders. Ook bij euthanaseren ligt de schadepost volledig bij de kalverhouder terwijl hij niet de veroorzaker van het probleem is.

Er lopen ondertussen overleggen met de overheid waarin wordt getracht uit deze impasse te komen. Het is echter de vraag of er politieke bereidheid is om een oplossing te vinden. Zolang die er niet is, zullen eigenaren zelf de meest passende oplossing moeten kiezen.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    21° / 10°
    10 %
  • Zondag
    24° / 10°
    20 %
  • Maandag
    23° / 13°
    30 %
Meer weer