Meer+problemen+met+stof
Nieuws

Meer problemen met stof

Het stro is dit jaar slechter van kwaliteit waardoor er meer stofoverlast is tijdens het voeren van kalveren. Fouragehandelaren maken het stro iets minder fijn waardoor ze hopen dat de problemen verminderen.

Sinds er meer stro en ruwvoer wordt gevoerd aan kalveren, neemt ook de stofproductie toe. Dit jaar is de overlast in de stal zelfs groter dan andere jaren. Het stro is hiervan de oorzaak. Dat de kwaliteit van het stro op dit moment anders is, is te zien aan de iets donkerder kleur van het product.

Een mogelijke oorzaak is de hoeveelheid neerslag tijdens het groeiseizoen van 2017. Frankrijk – waar vrijwel al het stro vandaan komt - had vorig jaar te kampen met een droog voorjaar tot en met juni. In juli zijn er veel en stevige buien gevallen. Een fouragehandelaar laat weten dat regen later in het seizoen slecht is voor de strokwaliteit waardoor het stro breekbaarder is en de kans op stofvorming tijdens het voeren daardoor toeneemt.

Aan de verwerking van het stro tot balen ligt het niet. Dit proces is bij de drie grote fouragehandelaren nagenoeg gelijk. Het stro wordt in een hamermolen verkleind en door meerdere zeefdekken gedrukt. Daarna wordt het mechanisch gezeefd op een band met gaatjes van 3 mm en wordt gelijktijdig pneumatisch het stof afgezogen. Aangezien de wijze van behandeling niet anders is dan andere jaren, kan het productieproces uitgesloten worden als veroorzaker van extra stof.

Omdat de klachten over stofvorming aanhouden, hebben fouragehandelaren het verwerkingsproces wel iets aangepast. Waar voorheen een lengte van 1 tot 3 centimeter de standaard was, wordt het stro nu verkleind tot een lengte van 2 tot 4 of 2 tot 5 centimeter.

In de komende editie van De Kalverhouder die zaterdag 14 april 2018 verschijnt kunt u meer lezen over verschillende technieken om stofvorming tijdens het voeren voorkomen.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    22° / 10°
    10 %
  • Zondag
    23° / 10°
    20 %
  • Maandag
    22° / 13°
    30 %
Meer weer