Combi%2Dluchtwasser+presteert+onder+de+maat
Nieuws

Combi-luchtwasser presteert onder de maat

Een combi-luchtwasser haalt slechts 40 procent van de geur en 59 procent van de ammoniak uit de afgewerkte stallucht. Fors minder dan de wassers theoretisch zouden moeten doen.

Dat blijkt uit metingen van Wageningen UR in opdracht van ministerie van Infrastructuur en Milieu. Een combi-luchtwasser zou 81 procent van de geur en 85 procent van de ammoniak moeten reduceren.

Oorzaak van de verschillen ligt in de manier van meten. Voor de geurregelgeving is de uitstoot gebaseerd op in Duitsland geteste combi-luchtwassers en op Duitse laboratoriummetingen. Die metingen zijn, net als de metingen in Nederland, uitgevoerd volgens de Europese norm voor geurmeting. In de uitvoering zijn er echter grote verschillen tussen beide landen. De metingen door Nederlandse laboratoria gaven veel hogere geuremissies te zien dan de metingen door Duitse laboratoria. De resultaten van de verschillende geurmetingen zijn daardoor onderling niet goed te vergelijken.

Op basis van de resultaten adviseert minister van Veldhoven van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de geurreductiepercentages van combi-wassers aan te passen. Omdat de combi-luchtwasser wat betreft werking sterk lijkt op een enkelvoudige luchtwasser, wil de minister de geurreductiepercentages zoveel mogelijk gelijkstellen aan die van enkelvoudige luchtwassers.

Voor bestaande bedrijven met een combi-luchtwasser, die hun bedrijfsvoering niet wijzigen, of die vervangingsinvesteringen willen doen waarbij de geurbelasting en het aantal dieren van een of meerdere diercategorieën niet toeneemt, verandert er niets. Bij nieuwe bedrijven en uitbreiding van bestaande bedrijven, zowel voor activiteiten waarvoor een vergunning nodig is als waarvoor alleen een melding volstaat, heeft de beschreven aanpassing tot gevolg dat met de lagere geurreductiepercentages moet worden gerekend.

Luchtwassers staan met name in de provincies Noord-Brabant, Gelderland en Limburg voornamelijk bij varkenshouderijen (ruim 2.400). Van alle luchtwassers is bijna de helft van het type combi-luchtwasser.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    24° / 12°
    30 %
  • Woensdag
    19° / 15°
    90 %
  • Donderdag
    20° / 13°
    50 %
Meer weer