Ook+kalveren+zijn+optimistisch+of+pessimistisch+
Nieuws

Ook kalveren zijn optimistisch of pessimistisch

Net als mensen zijn kalveren optimistisch of pessimistisch, concluderen onderzoekers van University of British Columbia. Iets om rekening mee te houden bij de omgang met kalveren, vinden ze.

Want zelfs als de omstandigheden voor de groep goed zijn, kunnen individuele dieren zich nog steeds niet prettig voelen. "Soms komen we in de verleiding om alleen de kudde te zien, ook al bestaat deze kudde uit verschillende individuen die anders omgaan met stressvolle gebeurtenissen", zegt professor Marina von Keyserlingk. Het is volgens haar belangrijk om rekening te houden met het perspectief van het individu.

Om optimisme en pessimisme te meten, hebben de onderzoekers een experiment opgezet met 22 kalveren. Voordat ze aan het experiment begonnen, trainden ze de dieren. Tijdens die training ging elk kalf een klein hok binnen en vond daar een muur met vijf gaten die in een horizontale lijn waren opgesteld. In het gat aan één uiteinde konden de kalveren melk drinken, terwijl het gat aan het andere uiteinde een wolk lucht over de kop van de kalveren blies.

Nadat de kalveren waren getraind op deze situatie, presenteerden onderzoekers melk in een van de drie tussenliggende gaten. De kalveren reageerden hier verschillend op. Sommige zochten consequent alle vijf de plekken af op zoek naar melk, anderen bleven hoofdzakelijk bij het gat waar ze voorheen de melk kregen. De meest pessimistische kalveren namen geen enkele moeite om andere drinkmogelijkheden te verkennen.

Het onderzoek toont volgens Von Keyserlingk aan dat optimisme en pessimisme niet alleen persoonlijkheidsverschillen zijn die horen bij mensen, maar ook bij landbouwhuisdieren. De volgende stap is onderzoek naar omstandigheden waarin het pessimistische individueel dier toch een goed leven heeft. “Pessimistische kalveren hebben waarschijnlijk een andere soort huisvesting en houderij nodig dan wij momenteel bieden", zegt ze.

Foto: Marina von Keyserlingk van University of British Columbia.
(fotocredits: University of British Columbia)

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    23° / 13°
    30 %
  • Dinsdag
    24° / 14°
    70 %
  • Woensdag
    18° / 14°
    70 %
Meer weer