Aanbod+kruislingkalveren+blijft+hoog
Nieuws

Aanbod kruislingkalveren blijft hoog

Het aanbod Belgisch witblauwe kruislingen op verzamelcentra blijft de komende maanden 40 procent, blijkt uit een interpretatie van de jaarcijfers van CRV, de grootste fokkerijorganisatie van Nederland.

Over het boekjaar 2016/2017 van CRV, dat op 31 augustus gesloten is, bedroeg het percentage inseminaties met Belgische Witblauwe stieren (BWB) 32,0 procent. Een jaar eerder (2015/2016) was dit nog 28,7 procent. Dit betekent een stijging van zo’n 10 procent.

66 procent van de inseminaties op melkveebedrijven is met een holsteinstier. Dit betekent dat het aanbod BWB (stiertjes én vaarsjes) en zwartbonte stiertjes op verzamelcentra ongeveer fifty-fifity is. Omdat ook een aanzienlijk deel zwartbonte vaarskalveren van het melkveebedrijf verdwijnen, is het aandeel BWB-kalveren op het totale aanbod ongeveer 40 procent. Verzamelcentra en handelaren bevestigen deze constatering.

De stijging van het aantal BWB-inseminaties is nog niet ten einde, concludeert CRV. De toename duurt voort, maar de laatste maanden lijkt de snelheid waarmee dit gebeurt wel af te vlakken. Ook het komend half jaar zal dus het aandeel BWB op de verzamelcentra op 40 procent liggen. De interesse in het Belgisch vleesras gaat vooral ten koste van het aantal holsteininseminaties

Melkveehouders lijken vooral bezig met het efficiënt benutten van hun veestapel, bevestigt een woordvoerder van CRV. Na de invoering van de fosfaatrechten, en de gedwongen krimp, maken ze bewuste keuzes welke dieren ze insemineren met een melkras en welke met een vleesras. De insteek daarbij is zo min mogelijk jongvee. Dit betekent ook een strenge selectie van de pasgeboren vaarskalveren. Waar voorheen de norm was dat alle vaarskalveren worden opgefokt, vervolgt nu een deel zijn weg in de kalverhouderij.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    30 %
  • Zondag
    18° / 10°
    20 %
Meer weer