Onder+Europees+fosfaatplafond+door+minder+koeien
Nieuws

Onder Europees fosfaatplafond door minder koeien

De fosfaatproductie in de melkveehouderij is in de eerste helft van dit jaar met 8,3 miljoen kilo gedaald. Hiermee komt Nederland aan het einde van het jaar weer onder het Europese fosfaatplafond van 172,9 miljoen kg.

Dat meldt het ministerie van Economische Zaken. Daardoor ziet het er naar uit dat Nederland de derogatie kan behouden. Voorwaarde is wel dat Nederlandse veehouders dit resultaat de komende maanden vasthouden en de veestapel niet meer laten groeien.

De fosfaatproductie is het afgelopen half jaar gedaald door een inkrimping van de melkveestapel met ruim 160.000 dieren. Daarnaast is het fosforgehalte in veevoer verlaagd. Een private regeling die varkenshouders stimuleert om fosforarm veevoer af te nemen, levert naar verwachting in de loop van dit jaar nog een verdere reductie op van 0,8 miljoen kg fosfaat.

Met de behaalde afname van 8,3 miljoen kg fosfaat is ook het doel van het fosfaatreductieplan van de overheid binnen bereik. Wel is er nog een aantal risico’s dat het behalen van dit doel in de tweede helft van dit jaar in gevaar kan brengen, stelt staatssecretaris Van Dam.

Hij wijst daarbij op de recente juridische procedures die melkveehouders hebben aanspannen tegen het fosfaatreductieplan. In mei en augustus heeft de rechter een groep boerenbedrijven uitgezonderd van de fosfaatreductieregeling. Tegen beide uitspraken is de Staat in hoger beroep gegaan. Als individuele melkveebedrijven toch weer uitbreiden, kan dat consequenties hebben voor de gehele veehouderij, zegt Van Dam.

Andere onzekerheden zijn de eventuele groei van de fosfaatproductie in andere sectoren en een mogelijk hoger fosforgehalte in het ruwvoer als gevolg van gunstige weersomstandigheden.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
  • Dinsdag
    17° / 9°
    65 %
Meer weer