Helft+meetstations+levert+verkeerde+ammoniakgegevens
Nieuws

Helft meetstations levert verkeerde ammoniakgegevens

Na het meetstation in Vredepeel blijkt ook het ammoniakmeetstation in Wekerom (Gld) te dicht bij een veebedrijf te staan.

De meetstations moeten de achtergrondconcentratie van ammoniak meten in landbouwgebieden. Nu blijkt dat twee van de vier meetstations in Nederland te dicht bij een veebedrijf zijn gevestigd waardoor ze een te hoge concentratie ammoniak meten bij een bepaalde windrichting.

Op het meetstation in Vredepeel (L) bleken er in de winter hoge ammoniakpieken te zijn vanuit het noordwesten, terwijl er geen mest wordt uitgereden. Een pluimveebedrijf op 150 meter blijkt de oorzaak te zijn. Ook in Wekerom gaat het om een veebedrijf dat ten noordwesten staat, binnen 300 meter van het meetstation.

Volgens onderzoeksjournalist Geesje Rotgers is het mogelijk de metingen te corrigeren, maar dat gebeurt niet. “Ik heb de bevindingen ook voorgelegd aan het RIVM en dan horen we dat lokale bronnen niet relevant zijn, maar daar ben ik het niet mee eens." Op verzoek van het CDA en de SGP praat Rotgers binnenkort de leden van de Tweede Kamer bij over haar bevindingen.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer