Emissieonderzoek+Brabant+in+stroomversnelling
Nieuws

Emissieonderzoek Brabant in stroomversnelling

Met de verscherpte regels in Noord-Brabant in aantocht, gaan er op een kalverbedrijf in Someren verschillende emissiebeperkende systemen beproefd worden.

De provincie Noord-Brabant wil dat bestaande rundveestallen ouder dan twintig jaar vóór 1 januari 2022 emissiearm zijn met de best beschikbare methode. Hiervoor moeten de Brabantse veehouders vóór 1 januari 2020 hun vergunningaanvraag ingediend hebben.

Het onderzoek gaat van start met steun van de provincie en het bedrijfsleven. Het kalverbedrijf heeft twaalf identieke afdelingen met ondiepe kelders en een rioleringsysteem. In iedere afdeling staan veertig kalveren. Er wordt onderzoek gedaan naar combinaties van emissiebeperkende maatregelen zoals koeling van mest, verschillende soorten emissiebeperkende roosters, ionisatie van lucht, het coaten vloeren en muren en het toepassen van voedings- en mestsupplementen. De inzet is om met alternatieve en gecombineerde maatregelen het gebruik van luchtwassers te voorkomen.

In dit zogenoemde case control onderzoek wordt gebruik gemaakt van een nieuw meetsysteem van Farmgas Live. Het systeem meet elke vier uur op hetzelfde moment de emissie van alle afdelingen die in het onderzoek zijn betrokken. Naast het meten van de absolute emissie op dit praktijkbedrijf, is het onderzoek vooral gericht op het constateren van de verschillen tussen de verschillende systemen.

Vanaf juli 2018 tot en met januari 2019 worden de metingen gedaan. Vervolgens zal in april/mei 2019 het rapport opgeleverd worden. Brabantse kalverhouders die met de resultaten uit dat onderzoek een nieuwe vergunning willen aanvragen, moeten daarna snel aan de slag. Vóór 1 januari 2020 moet immers de nieuwe vergunning voor emissiebeperkende maatregelen ingediend zijn.

Lees het volledige artikel over dit onderzoek in De Kalverhouder die zaterdag 16 juni verschenen is.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    20° / 12°
    60 %
Meer weer