Antibioticagebruik+met+3%2C6+procent+gedaald
Nieuws

Antibioticagebruik met 3,6 procent gedaald

Het antibioticagebruik in de kalversector is in 2017 met 3,6 procent gedaald ten opzichte van het jaar daar voor. Dat blijkt uit cijfers van de autoriteit diergeneesmiddelen (SDa).

De kalkoensector ging met 23,7 procent het meest achteruit. Ook in de vleeskuikensector (-7,8%) en de varkenssector (-1,9%) daalde het gebruik. Het SDa-expertpanel signaleert een kleine stijging in de rundveesector van 2,2 procent.

De totale verkoop van antibiotica, uitgedrukt in kilogrammen, voorgeschreven voor zowel de gemonitorde dieren (konijnen, runderen, varkens, kalveren en pluimvee) als de niet-gemonitorde dieren, laat een lichte toename zien. De totale reductie in de veehouderij op basis van de verkoopcijfers ten opzichte van 2009 komt uit op 63,4 procent.

De uitkomst van het onderzoek naar de kritische succesfactoren in de kalverhouderij - die bijdragen aan een laag voorschrijfpatroon van dierenartsen - wordt dit najaar verwacht. Het SDa-expertpanel zal aansluitend nieuwe benchmarkwaarden voor dierenartsen vaststellen.

SDa meldt tot slot dat het bestuur heeft kennis genomen van de gezamenlijke aanpak van de melkveesector en de kalversector om de kwaliteit van de aangeleverde vleeskalveren te verbeteren. Het SDa-bestuur gaat er van uit dat deze én aanvullende maatregelen nodig zijn voor vermindering van het antibioticumgebruik in de kalversector.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    23° / 13°
    30 %
  • Dinsdag
    24° / 14°
    70 %
  • Woensdag
    18° / 14°
    70 %
Meer weer