Druk+op+maisteelt+neemt+toe+
Nieuws

Druk op maisteelt neemt toe

De politieke weerstand tegen het telen van mais op zand en löss, neemt toe. Minister Carola Schouten van LNV gaat mogelijke maatregelen onderzoeken.

Mais is gevoelig voor uitspoeling van mineralen. Vanaf 2021 wordt rijenbemesting verplicht op de zuidelijke zand- en lössgebieden wat de kans moet vergroten dat de Nitraatrichtlijn gehaald wordt.

In het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn staat dat er dwingende maatregelen worden genomen als maatwerk vanuit de sector onvoldoende oplevert. Partij voor de Dieren en SP dienden vorige week donderdag een motie in. Zij willen dat de landbouw gebruik maakt van andere teelten en dat rijenbemesting zoveel mogelijk beperkt wordt.

D66 wil dat de minister uitzoekt of het juridisch mogelijk is zonder schadevergoeding in te grijpen in het teeltplan. Schouten heeft daarmee ingestemd maar ze wil pas halverwege 2019 beslissen of er dwingende maatregelen nodig zijn.

LTO Nederland ziet niets in dwingende maatregelen maar ziet wel mogelijkheden in het stimuleren van andere teelten. Het maisareaal is de afgelopen jaren al aan het dalen van 76.216 hectare in 2015 naar 68.416 hectare in 2017.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer