%26rsquo%3B40+procent+minder+koeien+in+2030%26rsquo%3B
Nieuws

’40 procent minder koeien in 2030’

Als het aan Milieudefensie en het Louis Bolk Instituut ligt, wordt het aantal koeien in Nederland met 700.000 teruggebracht.

Van de 1,8 miljoen dieren eind 2016 moet Nederland terug naar 1,4 miljoen in 2030. Wil Nederland voldoen aan het Klimaatakkoord dan moet de melkveestapel zelfs terug naar 1,1 miljoen, schrijft Milieudefensie. Een concrete onderbouwing van dit laatste getal wordt niet gegeven omdat er nog te veel onzekerheden zijn over de emissie per kg melk.

Milieudefensie komt met deze conclusies nadat ze het Louis Bolk Instituut onderzoek heeft laten doen naar een grondgebonden melkveehouderij. De onderzoekers concluderen dat de huidige technische oplossingen om de uitstoot van CO2 en ammoniak terug te brengen, tekort schieten. Ook de grondwaterkwaliteit komt niet in orde met het huidige aantal dieren.

De milieuorganisatie vindt daarom dat de overheid enerzijds moet zorgen voor een lagere zuivelconsumptie en anderzijds dat boeren lokaal grondstoffen moeten verbouwen en melk produceren voor de Nederlandse en Europese markt. Een maximale norm van 1,95 GVE per hectare zou daarbij helpen.

Stimuleringsbeleid vanuit de overheid voor het overschakelen naar biologische landbouw en het zoeken naar alternatieve inkomensbronnen (verbrede landbouw) zijn mogelijkheden om te voorkomen dat er een koude sanering onder melkveehouders plaatsvindt, stelt Milieudefensie.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    20° / 12°
    60 %
Meer weer