Pluimveehouderij+aan+de+bak+voor+reductie+fijnstof
Nieuws

Pluimveehouderij aan de bak voor reductie fijnstof

De pluimveehouderij moet de uitstoot van fijnstof binnen tien jaar met de helft omlaag brengen. Voor nieuwe pluimveestallen geldt een reductie van 70 procent.

Dit schrijven de staatssecretarissen Van Dam (Economische Zaken) en Dijksma (Infrastructuur en Milieu), mede namens staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), in een brief aan de Tweede Kamer.

De maatregelen komen voort uit het VGO-onderzoek waaruit blijkt dat de uitstoot van fijnstof rondom pluimveebedrijven effecten heeft op de gezondheid van omwonenden. Ze kampen vaker met longontstekingen en een verminderde longfunctie. Pluimveebedrijven stoten meer fijnstof uit dan alle andere veehouderijen in Nederland.

Staatssecretaris Van Dam van Dam zegt dat de overheid de verantwoordelijkheid heeft om de geconstateerde gezondheidsrisico’s voor omwonenden van pluimveebedrijven zoveel mogelijk te beperken. “Daarom neemt het kabinet maatregelen en werkt het een wettelijke verplichting uit om de uitstoot van fijnstof minimaal te halveren.”

Naast de reductie-eis voor de komende tien jaar komt het kabinet ook met maatregelen om de uitstoot van fijnstof door pluimveehouderijen op de korte termijn aan te pakken. Zo stelt Van Dam over de komende vier jaar 1,6 miljoen euro beschikbaar voor het ontwikkelen van nieuwe innovatieve oplossingen die de uitstoot van fijnstof direct bij de bron, in de stal, vermindert.

Naar aanleiding van het VGO-onderzoek uit 2016 heeft het kabinet opdracht gegeven voor aanvullend onderzoek over de relatie tussen veehouderij en gezondheid van omwonenden. Dit onderzoek is naar verwachting voor de zomer gereed. Ook zal de Gezondheidsraad voor het einde van dit jaar nader advies uitbrengen.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    18° / 13°
    75 %
  • Zaterdag
    20° / 13°
    50 %
  • Zondag
    19° / 12°
    20 %
Meer weer