Melkveebedrijf+mag+kalveren+afvoeren+van+CBb
Nieuws

Melkveebedrijf mag kalveren afvoeren van CBb

De voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) schorst gedeeltelijk de bedrijfsblokkade van een melkveebedrijf. Hierdoor mag een deel van de kalveren vervoerd worden.

Het bedrijf zit sinds 24 januari 2018 op slot vanwege de geboorte van een ongebruikelijk hoog aantal meerlingen in 2017. Tijdens een bedrijfscontrole begin dit jaar constateerde inspecteurs van de NVWA dat sommige koeien uiterlijke kenmerken vertoonden die er op wezen dat de koeien een kalf hadden gekregen, terwijl dat niet was geregistreerd in het I&R-systeem. Daarom verbood de minister de aan- en afvoer van runderen op dit bedrijf.

Omdat de identificatie en registratie van kalveren geboren op het bedrijf na 1 januari 2018 wel op orde is, en het dierenwelzijn in het gedrang komt nu er steeds meer dieren geboren worden, heeft de melkveehoudster de zaak voorgelegd aan de voorzieningsrechter van het CBb. De advocaat van de melkveehoudster stelt dat de maatregel tot het instellen van een bedrijfsblokkade buitenproportioneel is.

De rechter stelde de melkveehoudster in het gelijk en besloot dat alle kalveren geboren na 1 januari 2018 van haar bedrijf afgevoerd mogen worden. Volgens de voorzieningenrechter biedt het Europese recht de minister de ruimte niet alle verplaatsingen van alle dieren te verbieden. De schorsing geldt tot zes weken na de door de minister te nemen beslissing op bezwaar.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    19° / 8°
    40 %
  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 8°
    10 %
Meer weer