%26%23039%3BMeer+denken+in+kringlopen+om+veehouderij+te+behouden%26%23039%3B
Nieuws

'Meer denken in kringlopen om veehouderij te behouden'

De Nederlandse veehouderij moet meer werken aan kringlopen om een voldoende grote omvang van de veehouderij te behouden. Dat zegt directeur Martin Scholten van de Animal Sciences Group van Wageningen Universiteit. De tijd dringt, stelt hij.

De veehouderij in Nederland staat ter discussie. Toch zegt u dat de veehouderij juist een noodzakelijke schakel is voor een circulaire voedselproductie. Kunt u dat uitleggen?
“Als je denkt in een circulaire voedselproductie dan kun je niet zonder dieren. Neem de akkerbouw. We gebruiken maar 30 procent van de totale plant van bieten, aardappelen en mais voor de humane consumptie. De rest gaat naar de veehouderij of ploegen we onder. Maar de bodem zit helemaal niet op een eiwitrijk bietenblad te wachten. De bodem wil vezels en organische stof. Dus dat blad moeten we verwaarden door koeien en kalveren, die daar melk en vlees van maken. De vezels in de mest zijn wel prima bruikbaar voor de bodem.”

Is onze huidige voedselproductie voldoende circulair?
“Nee, we denken nu nog te veel in lineaire ketens: varkens, kippen, koeien, kalveren, aardappelen, bieten, enzovoort. We kijken naar efficiëntie in termen van hoeveelheid product per eenheid grondstof binnen die ketens, maar in wezen hebben we in elke keten verspilling. Kijk naar dat bietenblad. Als je dat niet benut, moet je een andere eiwitrijke grondstof van elders halen. Ook de verwerking van mest is niet circulair. Vaak zijn deze technieken gericht op het afbreken van organische stof en het verwijderen uit de Nederlandse landbouw. Dat doet SMG in de kalverhouderij ook. Eigenlijk moet je mest zorgvuldig verzamelen en composteren zodat je materiaal overhoudt dat weer bruikbaar is voor de landbouw.”

Maar Nederland heeft een grote veehouderij, mestverwerking is nodig. Hebben we op dit moment te veel dieren?
“Dat is geen simpele vraag. We benutten in ieder geval de verschillende ketens onderling te weinig om kringlopen te sluiten. Je hebt vee nodig voor een efficiënte landbouw. Is er geen veehouderij dan heb je nog meer grond nodig voor landbouw en die grond is er niet omdat mensen ook willen wonen en natuur willen. Als je vanuit ecologisch beginsel de grond beter wilt benutten, dan heb je vee nodig. Het aantal dieren in Nederland is een politiek issue, maar de wereld vraagt om een ecologische oplossing. Dat is in ieder geval een oplossing mét vee.”

Lees het volledige interview met Martin Scholten komende zaterdag in vakblad De Kalverhouder.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    18° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    17° / 9°
    30 %
Meer weer