Lichte+kalveren+niet+gewild
Nieuws

Lichte kalveren niet gewild

Integraties en handelaren kunnen het aanbod jonge kalveren niet plaatsen. Melkveehouders wordt geadviseerd de lichte dieren op het bedrijf te laten staan.

Het aanbod aan kalveren is op dit moment groter dan de vrijkomende ruimte op kalverbedrijven. Overal in het land wordt aan collecterende handelaren gevraagd de lichte kalveren niet mee te nemen vanaf de melkveebedrijven. Integraties hanteren vaste hoeveelheden kalveren die ze kunnen gebruiken.

Het aanbod kalveren loopt op omdat melkveehouders een afkalfpiek hanteren in de herfst, in verband met de wintertoeslag op de melk. Aangezien de lichte kalveren meer opstartproblemen kennen op de kalverbedrijven, wordt deze groep als eerste geweerd. De kalveren kunnen weer aangeboden worden wanneer ze voldoende gewicht hebben.

Het aantal geboren kalveren in week 34 tot en met 40 ligt dit jaar op hetzelfde hoge niveau als vorig jaar (2015: 250.868, 2016: 250.078). In 2015 was er de mogelijkheid tot export van jonge kalveren. De NVWA heeft dit echter verboden omdat het drenken van kalveren tijdens transport niet in orde zou zijn. Dit leidde eind 2015/begin 2016 tot massale opzet van kalveren en een lage vleesprijs in afgelopen zomer.

De laatste twee weken lijkt het aanbod jonge echter onder dat van 2015 te duiken. Als dit doorzet, zullen de problemen minder groot zijn dan vorig jaar.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer