Van+Dam+houdt+vast+aan+wetsvoorstel+dieraantallen
Nieuws

Van Dam houdt vast aan wetsvoorstel dieraantallen

Staatssecretaris Martijn van Dam zet het wetsvoorstel dieraantallen verder in gang, ondanks kritiek vanuit SGP, onderzoekers en provinciale gedeputeerden.

Op 7 juli 2016 heeft Van Dam het wetsvoorstel dieraantallen in gang gezet naar aanleiding van het VGO-rapport. In dit rapport wordt een verband aangetoond tussen veehouderijen en de volksgezondheid.

Professor Dick Heederik, die als hoofdonderzoeker meewerkte aan het VGO-rapport vindt het niet terecht dat vooral de negatieve aspecten van het onderzoek naar voren zijn gehaald. De onderzoeker vindt het onverstandig om overhaaste beslissingen te nemen gezien de zeer beperkte risico’s voor de volksgezondheid en de voortgang in emissiereductie binnen de veesectoren.

Ook gedeputeerden van de provincie Gelderland en Limburg vinden dat het rapport geen harde oorzakelijke verbanden aantoont tussen de aanwezigheid van veehouderijen en de gezondheid van omwonenden. Ze vinden dat er daarom ook geen provinciaal beleid hoeft te komen om het maximum aantal dieren aan banden te leggen.

Als antwoord op Kamervragen van SGP’er Elbert Dijkgraaf op het wetsvoorstel dieraantallen laat staatssecretaris Van Dam weten dat er sprake is van grote regionale verschillen in de effecten van de veehouderij. ‘Het huidige instrumentarium voor de decentrale overheden biedt niet altijd voldoende basis om in specifieke situaties grenzen aan de omvang van veehouderijen te kunnen stellen’. Het is daarom aan de provincies om af te wegen of zij gebruik maken van deze nieuwe bevoegdheid, stelt hij.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    22° / 12°
    50 %
  • Zondag
    20° / 11°
    60 %
  • Maandag
    20° / 11°
    50 %
Meer weer