Ionisatielampen%3A+weinig+hard+bewijs%2C+wel+positieve+ervaringen
Nieuws

Ionisatielampen: weinig hard bewijs, wel positieve ervaringen

Hoewel er nog weinig hard bewijs is over de werking van ionisatielampen onder Nederlandse omstandigheden, zijn veehouders positief. Ze ervaren meer rust bij hun dieren en ook de diergezondheid neemt toe.

In de pluimveehouderij worden ze al volop toegepast: ionisatielampen. Deze lampen combineren twee natuurkundige aspecten, namelijk het zuiveren van de lucht en verspreiden van natuurlijk daglicht. Het voordeel dat het moet opleveren, is een gezonder stalklimaat, met een lagere uitstoot van fijn stof, en een hogere weerstand van de dieren door de lichaamseigen productie van vitamine D.

De ionisatielampen worden ook op een Brabants kalverbedrijf sinds enige tijd toegepast. Navraag leert dat de ervaringen positief zijn. De kalverhouder laat weten dat zijn dieren voorheen veel last hadden van luchtwegproblemen en dat na de installatie van de lampen de resultaten beduidend beter zijn. Ondanks dat het moeilijk is om de vooruitgang volledig toe te schrijven aan de lampen, gelooft hij in de heilzame werking.

Zijn dierenarts is ook voorzichtig positief. Hij vraagt zich wel af of de vooruitgang volledig door de lampen komt. Immers ook de ventilatie in de stal is aangepast en het lichtniveau is met de nieuwe lampen fors hoger dan voorheen. Het brede lichtspectrum, en dan met name de UV-stralen, heeft zeker een positieve uitwerking op de dieren, constateert hij. Als ook stof en ammoniak in de stal afnemen, verwacht hij dat de combinatie van eigenschappen positief is voor de dieren.

Lees het complete artikel in vakblad De Kalverhouder dat zaterdag 16 december 2017 verschijnt.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer