Gelderland+zet+geitenhouderij+op+slot
Nieuws

Gelderland zet geitenhouderij op slot

Na Noord-Brabant zet ook de provincie Gelderland de geitenhouderij op slot.

Per 30 augustus 2017 kan een geitenhouderij in Gelderland zich niet vestigen, uitbreiden of de oppervlakte dierenverblijven vergroten. Ook het omschakelen naar een geitenhouderij is verboden.

Reden van het besluit van de provincie zijn de aanvullende studies vanuit het VGO-onderzoek, het onderzoek Veehouderij en Gezondheid Omwonenden. Hieruit blijkt dat omwonenden van geitenhouderijen in een straal van 2 kilometer meer kans hebben op longontsteking en is 10 procent van alle gevallen van longontsteking onder deze groep te wijten aan de geitenhouderij.

Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk wil met de maatregel voorkomen dat er een verhoogd risico is voor de gezondheid van omwonenden van een geitenbedrijf. Het genomen voorbereidingsbesluit geldt voor een half jaar. Binnen die termijn bereiden Gedeputeerde Staten een aanpassing voor van de Verordening Ruimte van Gelderland en wordt dit vastgesteld door Provinciale Staten. "Wij kiezen voor deze maatregel omdat nog niet duidelijk is wat de oorzaak is voor het verhoogde risico voor omwonenden; zit het in mest, het transport, het voer, de stal, etcetera?"

Andere dieren veroorzaken volgens Van Dijk ook een verhoogde kans op longontsteking, maar daar is duidelijk dat nieuwere stalsystemen de uitstoot van schadelijke stoffen verminderen. Voor geiten is nog niet bekend welke maatregelen zorgen voor minder risico op longontsteking.

De geitenhouderij groeit snel in Gelderland, in de laatste drie jaar met 26 procent tegen 16 procent in heel Nederland. De provincie Gelderland volgt Noord-Brabant. Die provincie heeft voor de zomer deze bedrijfstak om dezelfde reden op slot gezet.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    25° / 13°
    70 %
  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
Meer weer