GD%3A+blijf+alert+op+BVD%2Dtype+2
Nieuws

GD: blijf alert op BVD-type 2

De Gezondheidsdienst voor Dieren roept dierenartsen en kalverhouders op alert te blijven op BVD-type 2, nadat enkele maanden geleden een uitbraak heeft plaatsgevonden op een kalverbedrijf.

De dieren vertoonden hoge koorts, longaandoeningen, zenuwverschijnselen, diarree en sterfte. Bij pathologisch onderzoek werd bij alle onderzochte dieren ernstige longontsteking door diverse bacteriën vastgesteld en bij enkele dieren is BVD-virus aangetoond. In twee dieren, afkomstig uit Duitsland, is het virus getypeerd als BVD type 2.

Om verspreiding van het virus te voorkomen, zijn dezelfde hygiënemaatregelen genomen als in 2013/2014 toen meerdere bedrijven werden getroffen door het virus dat met Duitse kalveren in Nederland terecht kwam. De uitbraak lijkt onder controle maar toont volgens de dienst aan dat er nog steeds klinisch positieve dieren aanwezig kunnen zijn.

Dierenartsen worden gevraagd alert te zijn op BVD en bij uitbraken met een ernstig ziektebeeld de Veekijker te bellen. Voor de diagnostiek is naast bloedonderzoek ook pathologisch onderzoek belangrijk.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer