Dierlijke+mest+als+kunstmestvervanger+stap+dichterbij
Nieuws

Dierlijke mest als kunstmestvervanger stap dichterbij

Het Europees Parlement (EP) wil binnen de nitraatrichtlijn meer ruimte creëren om herwonnen organische meststoffen, zoals dierlijke mest en afvalstromen, toe te staan als kunstmestvervanger.

Na de landbouwcommissie van het EP - die in april 2016 instemde – heeft nu het volledige parlement ingestemd met het voorstel. Een werkgroep van de Europese Commissie gaat de komende twee jaar criteria opstellen hoe dit mogelijk gemaakt kan worden. Als daarna de experts in het nitraatcomité van de Europese Unie hun goedkeuring geven, kunnen de individuele EU-landen de nieuwe regels inbedden in hun nationale wetgeving.

Europarlementariër Jan Huitema (VVD) bestempelt de goedkeuring van het EP als een doorbraak. “In Nederland zijn we al jaren bezig met ecologische en technologische innovaties om dat voor elkaar te krijgen. Helaas worden deze innovaties nu nog geblokkeerd door Europese regelgeving.” Huitema hoopt dat het binnen enkele jaren mogelijk is om herwonnen organische meststoffen te gebruiken boven op de norm van dierlijke meststoffen. "Dit zal een enorme boost geven aan de innovatie."

Het Parlement stemde ook in met strengere eisen voor het zware metaal cadmium in fosfaatkunstmest. Cadmium is kankerverwekkend en schadelijk voor het milieu. Hiermee wordt volgens Huitema voorkomen dat boeren over een aantal jaar bestempeld worden als milieucriminelen omdat er cadmium gevonden wordt in de bodem, of het voedsel, terwijl boeren meststoffen gebruiken die voldoen aan Europese regels.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 9°
    20 %
  • Donderdag
    18° / 6°
    10 %
Meer weer