Creatieve+oplossingen+gewenst+voor+betere+kalvergezondheid
Nieuws

Creatieve oplossingen gewenst voor betere kalvergezondheid

Tijdens het symposium ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van DAP Thewi kwamen zaterdag 9 december diverse creatieve oplossingen ter sprake om de kalvergezondheid te verbeteren.

In zijn openingswoord pleitte oprichter Peter Theeuwes voor “anders denken en anders doen”. Bijvoorbeeld door het instellen van een antibioticatax. Het extra geld dat hiermee wordt opgehaald, zou ingezet kunnen worden voor de ontwikkeling van vernieuwende toepassingen.

Ook vindt hij het een goed idee als kalverhouders worden beloond voor een laag niveau dierdagdoseringen. Dit zou zelfs doorgevoerd kunnen worden tot aan het huisvestingssysteem waarbij bedrijven met kleine compartimenten een extra vergoeding krijgen. Het staat volgens de dierenarts vast dat bedrijven met meerdere kleine afdelingen minder antibiotica per kalf nodig hebben dan bedrijven met enkele grote ruimten.

Daarnaast ziet Theeuwes kansen voor een gezondheidsrapport voor jonge kalveren wanneer ze het kalverbedrijf verlaten. Kalveren van salmonella-positieve melkveebedrijven zouden apart verzameld en geplaatst kunnen worden zodat ze geen gezonde kalveren besmetten. “De Gezondheidsdienst voor Dieren heeft al deze melkveebedrijven inzichtelijk. Dus zo moeilijk moet dat niet zijn.”

Het pleidooi van Theeuwes werd ondersteund door Frans van Knapen, emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht. Van Knapen voegde hieraan toe dat de sector moet overwegen om opfokcentra aan te wijzen waar dieren gehuisvest kunnen worden met een bepaalde gezondheidsstatus. Deze speciaal aangewezen kalverhouderijen zouden ook de lichte kalveren kunnen opfokken zodat deze dieren - met toestemming van de overheid - met de juiste antibiotica behandeld kunnen worden.

Van Knapen verwacht dat de ‘ziekenhuisfunctie’ bijdraagt aan een vermindering van het totale antibioticagebruik in de sector en dat het beter is voor het dierenwelzijn van kalveren. “Slechte kalveren moet je niet verspreiden tussen de rest, maar apart opvangen en extra zorg geven.”

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    20 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    16° / 12°
    40 %
Meer weer