Beter+Leven%2Dcriteria+voor+kalveren+herzien
Nieuws

Beter Leven-criteria voor kalveren herzien

De Dierenbescherming werkt aan het herzien van de Beter Leven-criteria voor de kalverhouderij.

Dat meldde Bert van de Berg, programmamanager veehouderij bij de Dierenbescherming, tijdens het seminar Kalverhouderij van de Rabobank op 3 oktober in Voorthuizen.

Van den Berg constateert drie hoofdonderwerpen waarop de sector vooruitgang kan boeken. Het betreft luchtwegaandoeningen, transport en ruimte/vloeren. Om luchtweginfecties en het transport te verbeteren stelt hij voor de jonge kalveren pas op 28 dagen leeftijd te vervoeren vanaf het melkveebedrijf. De dieren zijn dan sterker en hebben meer weerstand.

Als het aan de Dierenbescherming ligt, komen daarnaast op termijn alle aangevoerde kalveren uit Nederland, Duitsland, België en Noord-Frankrijk en worden alle transporten uitgevoerd met veewagens met een klimaatsturing er op.

Wat betreft ruimte en vloeren stelt de Dierenbescherming voor om naar vloeren te gaan met een rubberen toplaag. De levensruimte moet toenemen van 1,8 naar 2,2 vierkante meter. Extra levensruimte kan volgens Van den Berg ook gecreëerd worden door acht tot tien dieren in één hok te houden. In de toekomst wil de Dierenbescherming dat kalveren 2,5 vierkante meter per dier hebben, een vloer van stro of zand en een uitloop.

Bij de herziening van de Beter Leven-criteria zullen nieuwe eisen meegenomen worden ten aanzien van de drie onderwerpen: gezondheid, transport en ruimte/vloeren. Welke punten het zijn kan Bert van den Berg, programmamanager veehouderij bij de Dierenbescherming nog niet aangeven.

Meer over het seminar leest u in De Kalverhouder die zaterdag 14 oktober 2017 verschijnt.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    17° / 9°
    20 %
  • Donderdag
    18° / 6°
    10 %
  • Vrijdag
    19° / 8°
    10 %
Meer weer