Besluiten+over+stahoogte+pas+na+februari
Nieuws

Besluiten over stahoogte pas na februari

Een besluit over aanpassing van de verplichte stahoogte bij transporten van rundvee laat nog even op zich wachten. De Europese Commissie gaat de zienswijzen van de Nederlandse regering en de (Europese) veetransportsector eerst bekijken. Tot 19 februari 2018 worden er geen nieuwe normen ingevoerd.

De Nederlandse overheid wil de normen voor stahoogten en beladingsdichtheid van runderen tijdens transporten wijzigen. Het voorstel was om vanaf 1 januari 2018 een stahoogte in te voeren van 15 cm boven de schoft van het grootste dier op de wagen en 20 centimeter vanaf 1 januari 2019. Deze normen zouden moeten gelden voor alle soorten runderen.

Voor de kalversector heeft dit tot gevolg dat er nog maar twee lagen nuka’s geladen mogen worden en maar één laag slachtrijpe kalveren. De transportkosten per kalf gaan daarmee omhoog en het aantal vervoersbewegingen neemt toe wat ten koste gaat van het milieu. De normen zouden niet alleen gelden voor Nederlandse maar ook voor grensoverschrijdende transporten.

Vee&Logistiek Nederland vindt dat er onvoldoende wetenschappelijke basis onder het voorgenomen besluit van de Nederlandse overheid ligt. In het EFSA-onderzoek waarnaar de overheid verwijst, worden geen beschadigingen van ruggen vastgesteld, zelfs niet met een ruimte boven de schoft van 10 centimeter. Omdat in dit zelfde onderzoek slechts kleine verschillen worden waargenomen in gedrag, hartritme, temperatuur en bloedwaarden, is de stahoogte volgens Vee&Logistiek Nederland een minder belangrijke component voor de bepaling van het welzijn van dieren tijdens transport.

Ook concludeert de transportorganisatie dat de overheid zich met haar norm van 20 centimeter baseert op onderzoek naar volwassen runderen. Jongere dieren en nuka’s hebben andere lichaamsproporties en daarvoor zou ook een andere norm moeten gelden, stelt Vee&Logistiek Nederland. De veehandel- en transportorganisatie wordt in haar visie gesteund door de Europese brancheorganisatie voor vee en vlees. Ook LTO Nederland, COV en SBK steunen de zienswijze van Vee&Logistiek Nederland.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer