Agractie+Nederland+wil+gedoogbesluit+voor+mestnormen
Nieuws

Agractie Nederland wil gedoogbesluit voor mestnormen

In een brief vraagt Agractie aan demissionair minister Adema om via een gedoogbesluit terug te gaan naar de bemestingsnorm van 2022. Zo kan de druk op de mestmarkt op de korte termijn verlicht worden.

De vraag heeft betrekking op het minderen van kunstmest en in plaats daarvan meer dierlijke mest te mogen aanwenden. Zo ontstaat er meer mestplaatsingsruimte voor dierlijke mest. Boeren mogen dus niet meer gaan bemesten. De belangenorganisatie wil dat Nederland voor 2024 en 2025 in zijn geheel terugvalt op de regelgeving zoals die gold in 2022, zowel 
voor wat betreft de N-normen als wat betreft de bouwplanregels en de uitrijregels.

Minder uitspoeling
Volgens Agractie bewijst het Wageningenonderzoek van Herman de Boer dat dierlijke mest minder uitspoelt dan kunstmest. Ook blijkt uit het 7de actieprogramma van de Nitraatrichtlijn dat de waterkwaliteit op derogatiebedrijven beter is dan op niet-derogatiebedrijven. Ook dit wordt bevestigd in het rapport van De Boer. De waterkwaliteit zal niet achteruitgaan met het gedogen, stelt Agractie. Ook voor de uitstooot van CO2 is dierlijke mest een beter alternatief dan kunstmest.

Menselijke kant
Agractie doet een appèl op de minister om zijn menselijke kant te laten zien, want op sommige bedrijven wordt de mest gewoonweg niet opgehaald waardoor extra uitrijden op eigen land de enige optie is. "De boeren smeken en eisen een kortetermijnoplossing. Het is óf kiezen om een groot deel van je vee te slachten óf een economisch delict te begaan. Beide met verregaande consequenties waar boerengezinnen kapot aan gaan."

Regelgeving verandert niet
Bij het gedogen blijft alle regelgeving zoals het is, stelt Agractie, alleen wordt er niet actief op gehandhaafd.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer