Fosfaatrechten+een+jaar+uitgesteld+
Nieuws

Fosfaatrechten een jaar uitgesteld

De invoering van de fosfaatrechten wordt met een jaar uitgesteld naar 1 januari 2018. Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens Van Dam staan Europese regels omtrent staatssteun de invoering van de fosfaatrechten in de weg. Tijdens overleg tussen het ministerie van Economische Zaken en de Europese Commissie is gebleken dat het fosfaatrechtenstelsel als staatssteun wordt opgevat.

Pijnpunt is dat Nederland het fosfaatrechtenstelsel wil inzetten om onder het Europese fosfaatplafond te komen. Van Brussel mag Nederland pas rechten invoeren als het onder het fosfaatplafond zit. De derogatiebeschikking die gekoppeld zit aan de hoogte van het fosfaatplafond zal daarom zeker geen EU-goedkeuring krijgen.

Van Dam wil het fosfaatrechtenstelsel op een aantal punten aanpassen om daarmee toch te voldoen aan de EU-regels. Cees Romijn, LTO-voorzitter van de vakgroep Melkveehouderij, spreekt van een brevet van onvermogen voor het ministerie van Economische Zaken. Hij kan niet begrijpen dat dit probleem niet eerder in beeld was. De ontstane onzekerheid over het omlaag brengen van de fosfaatproductie over 2017 is volgens hem een zware dobber voor de melkveehouderij.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    24° / 12°
    30 %
  • Woensdag
    19° / 15°
    90 %
  • Donderdag
    20° / 13°
    50 %
Meer weer