Geen+maximum+aantal+dieren+voor+Gelderse+boeren
Nieuws

Geen maximum aantal dieren voor Gelderse boeren

Er komt vooralsnog geen beperking op het maximaal aantal dieren in Gelderland. Dat meldt de regionale krant De Gelderlander.

Volgens de krant ziet gedeputeerde van Landbouw Jan Jacob van Dijk geen reden voor extra maatregelen.

Vorige week werd het het rapport Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO) gepresenteerd waarin het verband werd weergegeven tussen de gezondheid van mensen en de aanwezigheid van een veehouderij in de buurt. Staatssecretaris Van Dam kondigde daarna aan dat provincies meer zeggenschap zouden moeten krijgen om te kunnen sturen in dieraantallen.

Volgens gedeputeerde Van Dijk worden in het rapport geen keiharde oorzakelijke verbanden aangetoond. Hij vindt daarom dat boeren de kans moeten krijgen om uit te breiden, mits ze tegelijkertijd extra investeringen doen voor het milieu.

RIVM-onderzoekster Kitty Maassen bevestigt aan de krant dat de conclusie van Van Dijk tot op zekere hoogte klopt. „Wij hebben inderdaad geen oorzakelijk verband aangetoond maar wél geconcludeerd dat het zeer waarschijnlijk is dat longziektes een relatie hebben met de aanwezigheid van veehouderij.”

Voor de staatssecretaris is het rapport reden om het eerder aangekondigde wetsvoorstel dieraantallen verder in gang zetten. Het wetsvoorstel zal na advisering van de Raad van State aan de Kamer worden aangeboden, naar verwachting rond het kerstreces.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    22° / 11°
    20 %
  • Maandag
    20° / 11°
    45 %
  • Dinsdag
    23° / 11°
    20 %
Meer weer