2016+helft+meer+stalbranden
Nieuws

2016 helft meer stalbranden

In 2016 waren er de helft meer stalbranden dan in het jaar er voor, blijkt uit cijfers van Brandweer Nederland.

In 2015 ging het om 31 afgebrande stallen en vorig jaar om 47, een stijging van ruim 50 procent. De afgelopen drie jaar (in 2014 waren er 29) zijn er 107 stallen in de as gelegd. In 83 procent van de gevallen betrof het branden waarbij varkens, pluimvee en runderen zijn omgekomen. Kortsluiting bij elektrische installaties en werkzaamheden, zoals lassen, zijn de belangrijkste oorzaken van stalbranden.

Volgens het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) moet de rol van knaagdieren bij stalbranden niet worden onderschat. Het centrum denkt dat meer dan 50 procent van de branden wordt veroorzaakt door onvoldoende geïsoleerde bedrading die door muizen of ratten is aangevreten.

De meeste branden vinden plaats bij stallen die vóór 2014 zijn gebouwd. Bij nieuwe stallen zijn de elektrische apparaten in een aparte ruimte gevestigd, waardoor grootschalige branden minder snel uitbreken. De cijfers van Brandweer Nederland zijn verwerkt in het Actieplan stalbranden dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Binnenkort wordt dit plan aangeboden aan de Tweede Kamer.

Ook dit jaar zijn weer verschillende stalbranden uitgebroken waarbij een paar zeer grote die voor veel commotie hebben gezorgd. Eind juli verbrandden in het Gelderse Erichem 20.000 varkens in één keer. Burgers hebben een petitie opgesteld waarbij ze vagen om een beroepsverbod voor deze varkenshouder. De petitie is inmiddels meer dan veertigduizend keer ondertekend waardoor de Tweede Kamer zich over dit onderwerp moet uitspreken. In de nacht van zondag op maandag werd een varkensbedrijf in het Overijsselse Agelo getroffen waarbij naar schatting 10.000 dieren zijn omgekomen.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 9°
    20 %
  • Donderdag
    18° / 6°
    10 %
Meer weer