Vaak+aanpassingen+na+eerste+keuring+van+kachel
Nieuws

Vaak aanpassingen na eerste keuring van kachel

Steeds meer gemeenten controleren houtkachels in het kader van het Activiteitenbesluit milieubeheer.

De afgelopen tien jaar hebben veel kalverhouders een houtkachel aangeschaft om de melk en de stal te verwarmen. Gezien de groei van het aantal houtkachels heeft de overheid besloten in het Activiteitenbesluit het ‘Besluit emissie-eisen middelgrote stookinstallaties’ op te nemen. Hierdoor moeten vanaf 1 januari 2013 alle houtgestookte installaties boven de 20 kW gecontroleerd worden op een aantal zaken. Steeds meer gemeenten gaan hiertoe over.

Wanneer een nieuwe installatie wordt opgeleverd, of wanneer nooit eerder een inspectie heeft plaatsgevonden, moet een eerste of bijzondere inspectie (EBI) worden uitgevoerd. Hierbij wordt gekeken naar de veiligheids- en milieuaspecten. Vervolgens wordt een basisverslag opgesteld. Ervaring leert dat er vaak aanpassingen nodig zijn na de eerste keuring van de kachel.

Kalverhouder Nees Bos uit Barneveld pleit voor meer aandacht voor de kostenverhogende controles. In het geval van Bos ging het om 550 euro voor de controle en 580 euro voor de diverse aanpassingen aan de kachel. Hij vindt dat onder andere LTO Nederland hier meer oog voor mag hebben.

In de oktobereditie van vakblad De Kalverhouder leest u meer over dit onderwerp.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    22° / 11°
    20 %
  • Maandag
    20° / 11°
    45 %
  • Dinsdag
    23° / 11°
    20 %
Meer weer