Marge+op+nuka+zeker+55+euro+
Nieuws

Marge op nuka zeker 55 euro

Een kalverhouder zonder contract betaalt 55 tot 60 euro meer dan de gemiddelde nukaprijs die Vee&Logistiek Nederland noteert.

Uit cijfers die vakblad De Kalverhouder heeft verzameld tussen maart en september 2015 op kalverbedrijven zonder contract, blijkt dat Nederlandse zwartbonte stierkalveren van 43 tot 47 kg, 1ste kwaliteit, bij VanDrie Group ongeveer 55 tot 60 euro per stuk meer kosten dan de notering van Vee&Logistiek Nederland.

Kalverhouders zonder contract laten weten dat de prijs die VanDrie Group berekent vaak iets hoger is dan andere partijen die kalveren leveren, maar de integratie brengt wel altijd mooie, uniforme koppels. Koppels die via een handelaar komen, bevatten met regelmaat meer verschil in gewicht en zijn soms zelfs duurder dan die van de grootste integratie, wordt gezegd.

Of de 55 tot 60 euro verschil tussen melkveehouder en kalverhouder reëel is, is de vraag. Een veehandelaar die een kalf ophaalt bij de melkveehouder krijgt ongeveer 20 euro commissie per kalf. Het verzamelcentrum heeft ongeveer 15 euro per kalf nodig. De eigenaar heeft dit nodig voor het gebouw, de scanwerkzaamheden en administratie en het vervoer van de kalveren naar de kalverhouder. Totaal is dat een handelsmarge van 35 euro.

Volgens insiders is de 20 euro per kalf die een handelaar ontvangt te weinig. Dat zou zeker 25 euro moeten zijn om alle kosten te dekken. Als alle kosten geteld worden, zou een gemiddelde marge tussen melkveehouder en kalverhouder van 40 euro per nuka reëel zijn. Hierin is dan meteen een paar euro per kalf meegenomen om de allerslechtste kalveren te euthanaseren.

In vakblad De Kalverhouder dat zaterdag 17 oktober verschijnt leest u meer over de marges op nuka’s.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    22° / 11°
    20 %
  • Maandag
    20° / 11°
    45 %
  • Dinsdag
    23° / 11°
    20 %
Meer weer