Waarschijnlijk+rundertbc+bij+Nederlandse+koe
Nieuws

Waarschijnlijk rundertbc bij Nederlandse koe

Tijdens een controle in het slachthuis is bij een slachtrund een verdenking van runder-tbc vastgesteld.

De sterk verdachte koe, geboren in augustus 2012, is afkomstig van een melkveebedrijf en is daar geboren en opgegroeid. De verdenking werd begin april in het slachthuis opgemerkt en vervolgens zijn alle runderen op het bedrijf getuberculineerd. Vijf runderen met een ongunstige tuberculinatie-uitslag zijn overgenomen door Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) voor nader onderzoek. Tevens worden de contactbedrijven onderzocht en wordt het bewuste koppel tweemaal getuberculineerd met een interval van zestig dagen.

Nederland is sinds 1999 vrij van rundertuberculose. De bewaking hierop vindt plaats door visuele controle op het slachthuis. Het risico op insleep door import uit Europese landen neemt toe. Engeland en Ierland krijgen in sommige regio’s de verspreiding niet onder controle. In Frankrijk neemt het aantal besmette bedrijven toe en ook in België werden in de tweede helft van 2016 tbc-haarden vastgesteld.

Runder-tbc wordt veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium bovis. Bij veel geïnfecteerde runderen zijn geen klinische verschijnselen zichtbaar of treden deze pas in een laat stadium van het ziekteproces op. De verschijnselen bestaan vooral uit hoesten, vermagering en verminderde melkproductie. Rundertuberculose is besmettelijk voor de mens, maar de kans dat mensen besmet worden door contact met Mycobacterium bovis-geïnfecteerde runderen is beperkt.

Rundertuberculose is een meldingsplichtige ziekte; bij een vermoeden van rundertuberculose op een bedrijf moet dit gemeld worden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    20° / 11°
    60 %
  • Maandag
    20° / 11°
    50 %
  • Dinsdag
    20° / 11°
    60 %
Meer weer