%26lsquo%3BCaring+Vets+schetst+eenzijdig+beeld%26rsquo%3B
Nieuws

‘Caring Vets schetst eenzijdig beeld’

De zeventig dierenartsen die zich in de maatschappijkritische The Caring Vets hebben georganiseerd, schetsen een eenzijdig beeld van de veehouderij als het gaat om duurzaam produceren, stelt dierenartsenorganisatie KNMvD.

Volgens de KNMvD veralgemeniseert de groep dierenartsen vermeende misstanden en scheert de hele veehouderij als systeem over één kam. The Caring Vets gaat daarmee volledig voorbij aan de inspanningen en de verbeteringen die de veehouderij afgelopen decennia heeft bereikt op het gebied van duurzaamheid en dierenwelzijn.

KNMvD juicht het aankaarten van maatschappelijke dilemma’s toe maar vindt de manier waarop The Caring Vets het thema duurzaamheid aankaart eenzijdig en de wijze waarop onverstandig. Volgens de voorzitter gaat duurzaamheid veel verder dan alleen dierenwelzijn. De veehouderij moet ook maatschappelijk verantwoord, ecologisch gezond en economisch rendabel zijn waarbij de thema’s diergezondheid, volksgezondheid, voedselveiligheid, klimaat en milieu ook een belangrijke rol spelen.

In een open brief aan veehouders geeft de KNMvD tegenwicht aan het geschetste beeld van The Caring Vets.

The Caring Vets is opgericht door Arabella Burgers, dierenarts voor kleine huisdieren. De groep neemt Artikel 2 van De Code voor de Dierenarts als leidraad. Hierin staat dat prioriteit moet worden gegeven aan: het bevorderen van dierenwelzijn, hulpverlening aan dieren die lijden, het melden van ernstige tekortkomingen in de verzorging en het respecteren van de intrinsieke waarde van het dier.

De dierenartsen van The Caring Vets vinden dat hun collega's in de veehouderij te weinig ondernemen om het dierenwelzijn te verbeteren. Met de oprichting wil de nieuwe groep zich mengen in het maatschappelijke debat over onderwerpen als langeafstandstransporten, kalf-bij-de-koe, weidegang, kraamkooien en megastallen.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer