Blauwtongvaccin+snel+en+voldoende+beschikbaar
Nieuws

Blauwtongvaccin snel en voldoende beschikbaar

Het vaccin Syvazul BTV 3 van producent Syva is via een versnelde procedure Goedgekeurd voor de inzet tegen blauwtong.

De goedkeuring van de minister volgt op een positief advies van het nationale agentschap voor medicijnbeoordelingen. Syva heeft voldoende informatie aangeleverd wat betreft kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid om tot een positieve beoordeling te komen. Het versnelde traject was mogelijk door een goede afstemming tussen farmaceut, Bureau Diergeneesmiddelen en het ministerie van LNV.

Een miljoen doses
Er komen binnen een week een miljoen doses vaccins voor de Nederlandse markt beschikbaar. Twee weken later volgt er nog een batch van een miljoen doses. Dat is meer dan vooraf verwacht. De vaccins worden geleverd aan de groothandel waar dierenartsen deze kunnen kopen. Vervolgens kunnen de dierenartsen afspraken inplannen met dierhouders om te vaccineren. Het vaccin is voor schapen en runderen beschikbaar. Per schaap is één dosis voldoende, runderen moeten voor een optimale bescherming twee keer worden gevaccineerd, met een tussenperiode van enkele weken.

Nieuw blauwtongseizoen
Blauwtong wordt verspreid door knutten. In de winter zijn die niet actief en kan het virus zich ook niet in knutten vermenigvuldigen. Als de omgevingstemperatuur stijgt, kan de epidemie opleven. Dat kan op twee manieren. Het virus blijft  aanwezig in besmette knutten die de winter hebben overleefd, of knutten worden besmet via besmette gastheren. Besmette gastheren zijn kalveren die nu geboren worden en die in het najaar via de moeder tijdens de dracht zijn besmet. Er zijn op dit moment nog geen nieuwe klinische besmettingen bij de NVWA gemeld.

Vaccinatieplan
De Gezondheidsdienst voor Dieren is gestart met het prevalentieonderzoek dat inzicht biedt in het aantal besmettingen dat in het najaar van 2023 is voorgekomen. Er wordt nu op een aantal rundveebedrijven en schapenbedrijven in heel Nederland monsters onderzocht om antistoffen tegen blauwtong type 3 aan te tonen. De monsters zijn de afgelopen maanden verzameld en worden momenteel getest in het laboratorium. De resultaten komen in de zomer van 2024 beschikbaar en kunnen de sectoren helpen bij het doorontwikkelen van hun vaccinatieplan. 
 

Bekijk meer over:

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    16° / 9°
    20 %
  • Donderdag
    19° / 6°
    10 %
  • Vrijdag
    21° / 8°
    10 %
Meer weer