Uitbraak+BVD+type+2%2C+blijf+alert
Nieuws

Uitbraak BVD type 2, blijf alert

Deze week is op een kalverbedrijf in Nederland een besmetting met BVD type 2 bevestigd.

Op het bedrijf was sinds maart sprake van klinische problemen. De dieren hadden longklachten en er was sprake van verhoogde sterfte. Bij pathologisch onderzoek werd bij twee onderzochte dieren longontsteking door bacteriën vastgesteld en BVD-virus aangetoond.

Het BVD-virus is getypeerd en het betreft een BVD type 2 stam. De onderzochte kalveren zijn afkomstig uit Estland en Tsjechië. Inmiddels zijn de klinische problemen op het bedrijf verminderd. Kalverhouders en dierenartsen worden gevraagd alert te zijn op BVD.

LTO-vakgroepvoorzitter Wim Thus vraagt om waakzaamheid om verspreiding te voorkomen. Verslepen van het virus gaat vooral via indirect contact via kleding, laarzen en bedrijfsmaterialen. Maar BVD-virus verspreidt zich ook zeer gemakkelijk via direct contact van dier naar dier bij neus-neus contact en via mest. Hergroeperen van dieren kan de ziekte in korte tijd over het gehele bedrijf verspreiden.

Volgens Thus schuilt er ook een gevaar bij het afvoeren van mest, wat op dit moment volop gebeurt. Hij adviseert kalverhouders om loonwerkers gebruik te laten maken van bedrijfseigen mestslangen en niet de slang van de loonwerker te gebruiken die al op meerdere plaatsen met mest in aanraking is gekomen.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    19° / 13°
    70 %
  • Vrijdag
    19° / 13°
    70 %
  • Zaterdag
    18° / 13°
    40 %
Meer weer